Котел отбелязва празника на града с традиционния фестивал на етносите,багрите и котленския килим. Празненствата не бяха отменени въпреки бедствието, което сполетя селището. Мотивът е, че хората имат нужда от веселие и ободряване, а и това, че няма жертви при бедствието, също е повод за празнуване.

Идеята е да обедини хората и да им се помогне да преодолеят шока от наводнението. Много от пострадалите обаче ще останат по домовете си, които все още са пълни с кал и тиня. Те не са особено ентусиазирани, защото няма къде да се приберат децата им, споделя местна жена.

„Просто сме в стрес ,на всеки 20-30 минути следим нивото на реката,докато намали дъжда и това е.Страшна работа е". споделя друга местна жителка, която споделя, че иска подпорна стена на реката, за да се предотвратяват наводнения.

Има настроение за празнуване, а това доказва, че можем да реагираме на всяко предизвикателство, смята кметът на възрожденския град Коста Каранашев, който напомни, че котленци са посрещнали трагедията с кларинети.

Извършени са първични ремонти на улиците, чиято настилка е била отнесена от водата, ьа да бъдат достъпни къщите за коли на Бърза помощ и пожарната, ако се наложи, заяви градоначалникът.

Снимка: btvnovinite.bg

Каранашев коментира и желанието на жителите в най-пострадалата махала да се изгради дига и защитна стена край реката, за да се избегнат подобни бедствия в бъдеще.

„Направени са първоначални изчисления за цената на защитната стена. Тя ще е дълга около 80 метра и ще е висока два метра над нивото на дворовете, но при подобно бедствие тя няма да може да предотврати пораженията напълно, просото щетите ще са по-малки”, смята кметът.

Като част от празника се представят местни занаяти, а Котел е известен със своето килимарство.

Символите на килимите са със специално значение и предпазват дома, разкрива една от най-старите килимарки в града Величка Съботинова, а сред местните жители се говори, че това и вярата са им помогнали да избегнат по-големи щети от наводнението.

Докато празникът продължава, доброволци от страната ще доставят помощи и покъщнина за бедстващите семейства.