Тази седмица светът проследи с интерес историческото изстрелване на ракетата "Ню Шепърд" - първата непилотирана космическа мисия с изцяло цивилен екипаж. На борда бяха най-богатият човек на планетата Джеф Безос, неговият брат Марк, 18-годишният студент Оливър Дамен и 82-годишната Уоли Фънк, а само няколко дни по-рано един друг милиардер - Ричард Брансън беше сред шестимата пътници, които излетяха в първия тестов полет в Космоса от неговата компания "Върджин Галактик".

Снимка: bTV

В студиото на предаването "Тази събота и неделя" Виктория Димова от Атлантическия клуб в България изрази надеждите си, че това ще постави началото на един нов етап за космическите пътувания.

"Може би те отварят път за днешното поколение мечтатели, които утре ще бъдат космонавти. Исторически погледнато винаги първите открития са оставени за милиардерите, но след това стават отворени и за нас", каза тя.

Водещият на bTV Борислав Лазаров заяви, че двамата са стигнали едва до ръба на Космоса и това не е някакво велико постижение, но пък то е добър знак за развитието на космическите технологии.

"Ракетите, с които излетяха двамата са един следващ етап от развитието на космическата техника. През следващите години технологиите ще се развиват толкова, че една част от хората, които имат повече финанси, ще имат възможността да достигнат до това преживяване и да оценят колко е ценна и крехка нашата планета", добави той.

Борислав Лазаров ще бъде и един от водещите на първата по рода си видео конферентна връзка с астронавти на НАСА и Европейската космическа агенция, която ще бъде част от фестивала на науката "Ало, Космос, говори България" на 26 юли.

По време на нея български деца ще имат възможност да разговарят с астронавтите Марк Вандехей от САЩ и Тома Песке от Франция. Предстои НАСА да определи финалистите сред 32-те български кандидатури, изпратени до американската правителствена агенция, предварително селектирани сред повече от 200 получени видеа.

Срещата ще се състои в 18 ч. утре, но събитието в "София Тех Парк" ще започне още в 9 ч. сутринта, а входът за всички ще бъде свободен.

"Още от рано сутринта ще има работилници, възможности за младите хора да се докоснат или дори да направят робот, да научат нещо повече за Космоса и космическите изследвания. Всички интересуващи се могат да се запознаят с водещи български и международни учени, които ще бъдат част от събитието", разказа Лазаров.

Вижте целия разговор във видеото.