Космосът продължава да ни кара да мечтаем и днес. И тези мечти се сбъдват. Това доказа във вторник милиардерът Джеф Безос, който летя до Космоса и обратно за няколко минути. Това стана възможно от неговата частна площадка в Тексас, откъдето излетя ракетата-носител. Тя носи името "Ню Шепърд", отдавайки почит на първия американски астронавт Алън Шепард и е висока малко над 18м. Заедно с Джеф Безос, през големите прозорци на капсулата, на гледката се насладиха още 3-ма човека.

Снимка: Getty Images

Ракетата "Ню Шепард" на компанията "Блу Ориджин"- собственост на най-богатия човек на планетата Джеф Безос излетя точно в 16:12 ч. българско време.Тя изведе капсула с четирима пасажери на височина от 107 километра над  Земята. Ракетата с космическите туристи достигна скорост три пъти над тази на звука. Малко по-късно ракетата носител се отдели от капсулата и се завърна на Земята.

На борда й бяха самият Безос, брат му Марк, но и двама човека, които поставиха рекорди – 82-годишната авиаторка Уоли Фънк, сбъдна мечтата си близо 60 години по-късно и стана най-възрастният човек достигнал Космоса. През 60-те години тя е била в групата от 13 жени, подготвяли се за първия полет на американец в Космоса, но така и не достига до полет тогава.

Снимка: Getty Images

"Чувствах се все едно просто си лежа – лежа и пътувам към Космоса. Искам да ти благодаря, миличък, че направи това възможно за мен. Дълго време чаках да се кача там горе. Подготвях се за това по целия свят – в Русия, Америка и винаги бях по-добра от мъжете, винаги бях по-силната. Летях със самолети – имам над 19 хил летателни часа. Винаги съм обичала това и сега съм щастлива, че съм част от това семейство. Четиримата си изкарахме страхотно там горе. Нямам търпение да го повторим!" каза емоционално Уоли Фънк след полета.

Снимка: Ройтерс

Другият щастливец беше Оливер Дамен от Нидерландия. Само на 18 той пък се превърна в най-младият астронавт. Оливер зае четвъртата седалка на борда и беше първият космически турист платил цена за нея – около 28 млн. долара. Тази сума очевидно не е била проблем за бащата на младежа, който също като Безос е бизнесмен с доста сериозни финансови възможности. Братята Безос, Уоли и Оливер летяха в продължение на точно 10 минути и 10 секунди, от които за кратко дори бяха в безтегловност. Те надминаха със 7 километра така наречената линия Карман, която се смята за граница на земната атмосфера.

Снимка: Ройтерс

"Боже, очакванията ми бяха доста високи и въпреки това бяха надминати. На връщане в колата си говорихме, че може би най-голямата изненада за всички нас беше безтегловността. Чувствахме се толкова нормално, все едно ние хората сме еволюирали да бъдем в такава среда. Знам че е невъзможно, но беше толкова приятно, спокойно, много по-хубаво от нормалната гравитация." сподели милиардерът Джеф Безос на пресконференция, след пътуването до Космоса.

10 минутният полет е огромна крачка напред за програмата "Блу Ориджин", както и за бъдещето на космическите полети. За разлика от техните конкуренти от "Спейс Екс" на Илън Мъск и "Върджин Галактик" на Ричард Брансън, компанията на Безос рядко разпространява информация относно плановете и проектите си.

Снимка: Reuters

Сега обаче от "Блу Ориджин" планират да предлагат полети на своите клиенти още преди края на годината. Това ще даде възможност на до 6 човека едновременно да се насладят на кратко, но запомнящо се преживяване, което включва близо 4 минути безтеглосвност. А следващата голяма стъпка за компанията се нарича "Ню Глен" – лунен модул с още по голяма ракета-носител. Той ще позволи за първи път лесен достъп на човечеството до земния спътник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!