Как биха изглеждали домовете ни и как бихме извършвали съвсем прости действия, ако живеем… на Марс? Работата на космическият архитект Карл-Йохан Сьоренсен е да търси отговорите на тези въпроси.

Говорим докато ни показва симулатор, чрез който усещаме какво е да ходиш по повърхността на Марс – изглежда забавно.

„Твоето тегло ще бъде около 33% от нормалното тук на Земята. Ще ти бъде много по-лесно да преминаваш например по стълби, защото ще тежиш много по-малко. Дори ще можеш да скочиш над един метър без никакъв проблем”, посочва Карл-Йохан.

Снимка: bTV

Именно заради по-слабата гравитация конструкциите могат да бъдат много по-елегантни и с много по-тесни основи.

„Можем да използваме слой от повърхността на Марс като основа. Но също така има и воден лед на Марс, което означава, че бихме могли да строим и с лед. Ледът предпазва от радиация, така че в далечно бъдеще ние ще можем да живеем под небе от лед”, обяснява младият архитект.

Снимка: bTV

Прозорците обаче ще са малки, „защото стъклото е уязвима част, през която радиацията може да премине”.

Тя не е единственият проблем: „На Марс има много прашни бури, които покриват цялата планета. Те са като пясъчни бури, които изпълват цялата атмосфера. Около 99 процента от светлината е блокирана, затова се опитваме да създадем и нови начини за добиване на енергия”.

Снимка: bTV

През 2016г. НАСА отправи предизвикателство към архитекти от цял свят за 3D проекти на космически местообитания.  А в момента е към финал и последният етап състезанието, което ще приключи в началото на месец януари.

Колко сме близо до отиване на Марс? „Всяко ново поколение, което се интересува от това казва: "Ние ще бъдем тези, които ще стъпят на Марс, но все още никой не е бил там. Сега се разработват нови ракети и очаквам, че точно по времето на нашето поколение хора ще могат да отидат на Марс и ние ще започнем да строим домовете си там”.