Всяка година в Европа се продават нелегално милиони кучета. Най-вече от Румъния, България и Унгария. От контрабандата съмнителни търговци печелят милиарди.

Много хора свързват понятието „контрабанда” най-вече с наркотици. Напоследък обаче незаконният бизнес с животните изживява истински бум.

Снимка: DW

Репортаж на „Дойче веле” разкрива полицейска акция в немската столица Берлин. Органите на реда осуетяват опит за продажба на малко кученце - нелегално, направо на улицата.

Снимка: DW

Защитникът на животните Щефан Клипщайн става свидетел на подобни сцени почти всеки ден. Той издирва съмнителни обяви в интернет и ги докладва на полицията.

По думите му в Европа кучета могат да бъдат изнасяни чак след навършване на 15 седмици. И то само ако имат всички задължителни имунизации. Въпреки това често се срещат заглавия като „Полицията спира незаконен транспорт на кучета от Източна Европа”.  

Снимка: DW

От Германския съюз за закрила на животните в Бон, обединяващ всички съсловни организации и приюти за животни в Германия, обясняват, че със сигурност става въпрос за организирана престъпност.

Най-много животни идват от Румъния, следвана от Унгария, Сърбия и България.

Снимка: DW

Схемата се състои в това измамниците да заблуждават хората, че става дума за защита на животните и те имат нужда от грижа и закрила. Всъщност става въпрос само за пари, а кучетата идват от развъдници.

Само в портала за електронна търговия „Ибей” годишно се продават 2,3 милиона кучета - повечето от тях незаконно. От продажбата на едно куче се печели около 700 евро. Общата печалба надхвърля 1,5 млрд. евро.

Само в Европа и само за един ден по платформите могат да се открият общо около 400 хил. обяви за кучета - общо във всички платформи. По данни на Европол, дилърите на дрога печелят 24 млрд. евро годишно. От нелегалната търговия с кучета се реализират подобни печалби.

Снимка: DW

Клипщайн твърди, че активистите, които се занимават със защита на животните в други страни, попадат в съвсем различна среда.

Снимка: DW

Според него в чужбина всеки, който дръзне да разкрие нелегални практики, е преследван, тормозен, заплашван. Затова и никой не предприема нищо, защото знае какво го очаква.

Мариус Кирка пък е от другия край на криминалната схема. Той основава приют за спасени кучета. Разказва за мними защитници на животни от Германия, работещи с посредници в Румъния. В интернет те събират много дарения, които отиват в техния джоб.

Снимка: DW

Преди да бъде отведено в чужбина, всяко куче трябва да се е сдобило с чип и да бъде вписано в международната система на ЕС – TRACES. За това кучешката мафия разчита на корумпирани ветеринари, които издават фалшиви документи за животните.

Ветеринарен лекар от Румъния, пожелал анонимност, разказва, че са ѝ предлагали заплащане срещу изготвяне на паспорти и вписване в международната система, без дори да е виждал животното.

Снимка: DW

Трагични животински съдби, измамени клиенти и безскрупулни търговци, които прибират в джоба си милиони евро.

Докато работехме по това разследване, германската полиция спря в Бавария поредния камион, превозващ нелегално животни от Румъния.  

Вижте разследването във видеото!