В навечерието на европейските избори - среща с една жена, която е посветила на Европа целия си живот. Днес Астрид Люлинг е на 90 години, но е свързана с евроинституциите повече от 50 години. На нея е кръстен основният ресторант на Европарламента, а години наред е била известна в Брюксел и като Кралицата на виното.

През 1929 г. в Люксембург в семейство на работници от въгледобива се ражда момиче, което днес определя съдбата си като необикновена.

Когато е само на 10 години Астрид и семейството й се оказват в центъра на германската офанзива в Люксембург.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преживях войната тежко. Двама от братята ми загинаха. Германия мобилизира нашите момчета и много от тях решиха да избягат и да не се връщат. Но тогава германците обявиха, че техните семейства ще бъдат изпратени в лагерите на смъртта и моят брат каза: „Няма да го допусна”, разказа Астрид.

Следват трудни години. Тя започва работа в профсъюзите, учи и е част от разговорите за създаването на предшественика на ЕС - Европейското споразумение за стомана и въглища. Изненадващо за всички, през 1965 г. тя е избрана за депутат в Люксембург и става най-младият депутат и първата жена на такава позиция. Кариерата на Астрид продължава близо 50 години.

„До 1965 г. нямаше жени. Когато ме избраха, даже нямаше женска тоалетна в парламента на Люксембург. Бях само една жена сред 56 мъже. Премиерът ме попита: „Не те ли е страх сред толкова мъже?”. Аз му казах, че съм израсла сред мъже и не ми прави никакво впечатление”, разказва Астрид Люлинг.

Девет години по-късно тя е готова за следващата си стъпка и става първата жена кмет в страната на родния си град Шифланг. Казва, че го е променила из основи, но не спира дотук. През 1989 г. е избрана за евродепутат и прави шеметна кариера.

На нея е кръстен основният ресторант на Европарламента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този ресторант е кръстен на мен и това наистина е чудо. Може би, защото съм била тук толкова дълго време. Не съм го решила аз, просто имаше такова предложение. И когато ми казаха, аз отговорих: „Но защо? Аз все пак не съм умряла”, разказва още Астрид Люлинг.

Тя признава, че винаги е била човек на живота. Такава е и до днес и не се предава. След девет години като депутат, 15 като кмет и 25 като европейски депутат, Астрид Люлинг е готова със своята равносметка за живота и знае за какво се е борила.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз знам какво е войната. Хората вече не знаят това, защото са свикнали с мира в Европа. Знам какво значи дори само един ден война и това трябва да се избягва. Затова се борихме толкова години за евроинтеграцията, всички ние”, казва тя.

Астрид Люлинг допълва, че след години борба за демокрация всички ние сме я постигнали и затова е наш дълг да гласуваме всеки път, когато нещо зависи от нас.