Смъртта на една съдийка от Върховния съд на Съединените щати - Рут Гинсбърг, предизвика такива емоции, които тази седмица надминаха дори страстите в кандидат-президентската кампания.

Рут Бейдър Гинсбърг е родена 1933 г., майка е на две деца, има 54-годишен брак със съпруга си Мартин. Тя е втората жена, избрана за съдия във Върховния съд на Съединените щати.

Номинирана още от Бил Клинтън, на този пост е в продължение на 27 години – цели 7 президентски мандата. Един от стълбовете на либералното и прогресивното мислене в най-висшата съдебна инстанция на САЩ. Тя е твърд непоклатим защитник на правата на жените и на цветнокожите. Най-верните ѝ почитатели са милионите жени на Америка.

Гинсбърг защитаваше и подкрепяше жените. Отстояването на интересите на хората беше в сърцето й. Гледаше на света по начин, различен от светогледа на повечето мъже и аз безкрайно уважавам това.

Професионален конституционалист, Рут Гинсбърг дълги години работи и като юрист доброволец в Американския съюз за граждански свободи.

През цялата си кариера като юрист Рут се бори да убеди американците, че половото неравенство е вредно не само за жените, а и за мъжете.

Освободеното от съдия Гинсбърг място разпали нова минивойна между демократите и Доналд Тръмп. Президентът иска веднага да номинира нов съдия. Опонентите му искат това да направи избраният нов държавен глава.

Ако Тръмп номинира нов съдия, това ще даде силен превес на консерваторите във Върховния съд. На поклонението пред тленните останки на съдия Гинсбърг във Върховния съд президентът беше посрещнат с дюдюкане, а след минутата мълчание – изпратен със скандиране "Не гласувайте за него!"