Китайски професор развълнува цяла България с видео послание към българите в подкрепа на борбата ни с коронавируса. Коя е тя, разкрива „Тази събота“.

Още от дете проф. Лин Уеншуан се вълнува от европейските култури и начин на живот. Любопитството й я отвежда до България. На 17 години започва да учи български език, а днес дори го преподава на китайските си студенти в Пекин. Преди 20 години за първи път идва в страната ни. Остава тук една година.

„Когато аз за първи път бях в България, вървях по улицата в София и често българите местни българи, ме поздравяват: „А вие от къде сте?“. Когато те разбират, че мога да говоря малко български и веднага стават много близки с мен“, спомня си Лин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това фактически не е моята инициатива, а инициативата на едната ми студентка, бивша, сега вече възпитаник, тя работи в Пекин и като научи, че в България има потвърдени случаи на коронавирус и веднага ми се обади, дали може да правим нещо за нашите български приятели“, разкрива преподавателката.

В България видеото се разпространява, благодарение на доц. Люба Атанасова, която го публикува в „Ютюб“. Тя е специалист по западноевропейска литература и преподава няколко специалносри в Пекинския университет.

„Тази събота“ я намери в Тайланд, където тя прекарва ваканциите между семестрите. Озовава се там 3 дни преди коронавирусът да плъзне в Китай и няма търпение да има възможност да се върне обратно в Пекин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заслугата е изцяло, даже мога да Ви кажа точно - на студентката ми Мая. Момичето, което преподава в софийския Институт „Конфуций“, тя много иска да стане актриса, правим всичко възможно да я запишем да учи във ВИТИЗ“, разкрива доц. Люба Атанасова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Специалността българистика е на първо или второ място, когато имаме различни състезания, по резултати на студенти. Българският език наистина много стои добре в нашия факултет.  Надявам се повече хора да знаят и да се радват, че някъде в далечен огромен Китай всяка година 20 деца започват да изучават български език и още първата година започват да обичат България и всичко свързано с нея“, разкрива доц. Люба Атанасова.

Лин пък се надява, че скоро ще може отново да дойде в България.

„Наистина много ми беше приятно, когато общувам с най-обикновени българи или възрастни, или баби - те са с най-най-златни, горещи сърца по света. Много ми харесва да общувам с българите и имам доста много български приятели там в България. Това ми е най-милия спомен“, казва Лин.

Преподавателката споделя, че през последните две седмици Китай се връща постепенно към нормалния ритъм на живот.

„Китайците са, ние сме най-изпълнителни хора, като правителството вземе решение, всички да стоим вкъщи, така е по-добре и ние така изпълняваме“, казва Лин.

А за лечението на коронавируса казва, че те „сега използват като начин на комбинация с китайска медицина и западна медицина. Или самата китайска, или самата западна медицина не може да излекува и трябва комбинация“.

Според нея коронавируса успява да размие границата между Изтока и Запада и ги учи постепенно да вървят ръка за ръка.

„Ние споделяме една и съща съдба като човечество и ние сме като една общност и затова не може да гледаме като друг народ, друго население. Трябва ние всички да стоим заедно и да се борим срещу разпространението на вируса. Очаквам да дойда скоро и да се виждаме и да се прегръщаме.“, казва Лин.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 282 383 23 133 374 233 2 854 430
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 282 383 23 133 374 233
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer