Българският еврокомисар Мария Габриел връчи близо 50 сертификата за стипендии на фондация „Еврика”.

Стипендиантите са за ученици и студенти с интереси в различни области – от математика и информатика до аграрни и ветеринарни науки.

Иван Тонев получава стипендия за постижения в инженерните науки. Преди време, друга награда го изпраща в Китай. Младежът е впечатлен от бързите темпове на развитие в тази страна, а инженери определено не достигат и се опитват да си набавят по всякакъв начин от другите държави

Мария Динкова печели признание за проект, свързан със стерилитета. Открила е, че някои неподозирани болести при жените могат да блокират работата на сперматозоидите.

Петър Генов е стипендиант заради устройство което прави така, че компютър да се управлява само с премигване на окото. Твърди, че с малко помощ всеки може да сглоби устройството и ще му струва под 100 лв.

Мария Габриел покани младите специалисти да се възползват от програма, наречена цифрова възможност – за платен стаж в компания за натрупване на опит в областта на новите технологии.

„Целта е да привлечем не само специалисти по информационни и комуникационни технологии, а напротив – студенти, които в друг тип сектори могат чрез ново измерение, какъвто е изкуствения интелект или киберсигурността или уебдизайна да дадат повече шанс за себе си  за реализация”, коментира Габриел.

Повече информация за платения стаж можете да намерите на страницата на „Еразмус” - erasmusintern.org.

В поредицата „Кой инвестира в бъдещето?“ едно от най-знаковите лица на bTV - Станислава Цалова, представя различни възможности за стипендии и развитие за младите хора в науката и изкуството. Полезната информация достига до зрителите през вдъхновяващи истории за талантливи български младежи, получили шанс да сбъднат мечтите си чрез достъпно образование. Самата Станислава е стипендиантка в такава програма и с личния си опит иска да стимулира младите и способни хора да се възползват от безбройните възможности за развитие пред тях.