В кампанията „Кой инвестира в бъдещето?” синоптикът на bTV Станислава Цалова ни среща със стипендианти и меценатите, които им помагат.

Милена Металкова е първият архитект, който печели стипендия за специализация в Япония по програмата „Монбушо”.

Веднъж разбрала пътя, тя помага на много архитекти да се възползват от стипендията на японското Министерство на образованието.

„Тази стипендия за Япония всъщност майка ми я намери и в началото аз смятах, че не мога да я спечеля, тъй като тя се дава на много малко хора. Бях правила един проект за японска градина”, спомня си Милена.

Младата жена е впечатлена от начина, по който японците гледат на живота. Архитектурата дава място на фантазията и въображението. Фокусът пада върху самото пространство, не толкова върху ограждането на пространството. Едно бедствие се възприема като шанс да се създаде нещо ново, а не като трагедия за която да съжаляваш.

Архитект Металкова специализира, завършва магистратура и докторантура, като няколко пъти удължава стипендията „Монбушо”.

В поредицата „Кой инвестира в бъдещето?“ едно от най-знаковите лица на bTV - Станислава Цалова, представя различни възможности за стипендии и развитие за младите хора в науката и изкуството. Полезната информация достига до зрителите през вдъхновяващи истории за талантливи български младежи, получили шанс да сбъднат мечтите си чрез достъпно образование. Самата Станислава е стипендиантка в такава програма и с личния си опит иска да стимулира младите и способни хора да се възползват от безбройните възможности за развитие пред тях.

Вижте повече във видеото!