Метеорологът на bTV Станислава Цалова започва нова кампания – "Кой инвестира в бъдещето?". В нея тя ще представи стипендианти и меценатите, които им помагат.

Цалова също е била стипендиант и е прекарала една година в Япония на разноски на японското правителство.

„Тази кампания е много естествена за мен. Аз зная какво ми даде стипендията и не само какво ми даде, но помня какво беше желанието ми да спечеля тази стипендия – бях много мотивирана, много учих и бях много целеустремена. Самото усилие ми даде страшно много – да опозная себе си и да имам по-голямо доверие в себе си”, сподели в предаването "Тази събота" Стаси Цалова.

Тя избра първо да представи стипендиите "Гипсън", основани от семейство Нели и Робърт Гипсън. През 2016 г. семейство Гипсън получи в България орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен за дългогодишната му благотворителна дейност в подкрепа на българското образование, наука и култура.  

Снимка: Президентство

Техен стипендиант е незрящата студентка Бехие Ахмед. Те писателка, отличен студент, човек, който не може да вижда с очите си, но всеки ден открива много красота и възможности.

За "Гипсън" разбрах от учителката си по биология Вили Панева. Реших да кандидатствам и ме одобриха", казва Бехие. Писателката е стипендиант и на Софийския университет. Взима стипендия и от Съюза на Слепите в България и от НПК.

Гюнер, също незрящ, научава за стипендията "Гипсън" от Бехие. Той учи право и мечтае да помага на жени, които са станали жертви на домашното насилие.

Бехие и Гюнер в началото си общуват в социалните мрежи, после се срещат и се влюбват.

"Водих я на вечеря, там ѝ разказах за себе си, и усетих, че и тя има чувства към мен, взаимни са и реших, че няма смисъл, да чакам, да се колебая… престраших се и ѝ предложих, и тя прие, и сме заедно", разказва Гюнер.

Решили са сватбата да бъде след 2 години, за да имат достатъчно време да се опознаят и да са напълно сигурни, че искат да споделят живота си и да създадат семейство. Мечтаят да обиколят света заедно.

Мария Динкова, студент по медицина, също е била стипендиант на "Гипсън".

Спортист и художник, Мария от дете мечтае да стане лекар. Сега е студент 5 курс в Медицинския университет.

Работи в Педиатрията в екипа на доцент Илиев. Младата доктор Динкова помага и като доброволец в клиниката по детска хирургия в болница "Пирогов".

"За студентите, които тепърва навлизат в независимо коя област, моят съвет е да търсят възможности, да бъдат любопитни, да питат, защото нищо не се дава даром.  Конкуренцията е изключително голяма, общо взето зависи само от личната мотивация", са съветите на Мария.

Стипендията „Гипсън” е 1000 лв. на семестър.

Кандидатите трябва да са първи курс, да са редовна форма на обучение, държавна поръчка. Също семейството им да има доказано нисък доход, да имат над 4,50 в дипломата за средно образование и на кандидат-студентските изпити.

Вижте повече във видеото!

В поредицата „Кой инвестира в бъдещето?“ едно от най-знаковите лица на bTV - Станислава Цалова, представя различни възможности за стипендии и развитие за младите хора в науката и изкуството. Полезната информация достига до зрителите през вдъхновяващи истории за талантливи български младежи, получили шанс да сбъднат мечтите си чрез достъпно образование. Самата Станислава е стипендиантка в такава програма и с личния си опит иска да стимулира младите и способни хора да се възползват от безбройните възможности за развитие пред тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!