Кои са най-търсените зеленчуци и колко струва през зимата да ядем зелена салата българско производство.

В ямболското село Гълъбинци младото семейство Петрови, три деца, отглеждат оранжерийно зеленчуци целогодишно. Семейството има над 4 декара оранжерии и 13 декара градини.

Освен традиционните за страната ни зеле и цвекло, казват че имат клиенти и за китайското зеле чой, както и за почти непознатите манголд и кейл.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Отглеждат и бейби спанак – продават го на листенца – около 6 лв. е килограмът. Брането е трудоемко – листо по листо.

Не отопляват оранжериите, защото цената на тока е твърде висока и това би оскъпило много продукцията.

Ако сега килограм зеле е около 2 лв. за килограм, ако се използва ток за отопление, цената щеше да се увеличи двойно – на 4 лв., казват производителите.

Много модерен зеленчук е бок чой (познат и с името пак чой) – зеленчук от семейство кръстоцветни, към което принадлежи и зелето. На вкус е между тиквичка и зеле, използва се за салати и супи.

Семейство петрови има и своя рецепта – пържи листата на зелето чой и децата ги ядат като чипс.

Цената му в момента е 10 лв. на килограм, но един килограм е голямо количество от крехките листа.

Стандартната зелена салата в момента струва около 2 лв. за бройка на дребно. В момента тя трудно се отглежда заради големите амплитуди в температурите.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK