Кои са най-търсените зеленчуци и колко струва през зимата да ядем зелена салата българско производство.
В ямболското село Гълъбинци младото семейство Петрови, три деца, отглеждат оранжерийно зеленчуци целогодишно. Семейството има над 4 декара оранжерии и 13 декара градини.
Освен традиционните за страната ни зеле и цвекло, казват че имат клиенти и за китайското зеле чой, както и за почти непознатите манголд и кейл.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Отглеждат и бейби спанак – продават го на листенца – около 6 лв. е килограмът. Брането е трудоемко – листо по листо.
Не отопляват оранжериите, защото цената на тока е твърде висока и това би оскъпило много продукцията.
Ако сега килограм зеле е около 2 лв. за килограм, ако се използва ток за отопление, цената щеше да се увеличи двойно – на 4 лв., казват производителите.
Много модерен зеленчук е бок чой (познат и с името пак чой) – зеленчук от семейство кръстоцветни, към което принадлежи и зелето. На вкус е между тиквичка и зеле, използва се за салати и супи.
Семейство петрови има и своя рецепта – пържи листата на зелето чой и децата ги ядат като чипс.
Цената му в момента е 10 лв. на килограм, но един килограм е голямо количество от крехките листа.
Стандартната зелена салата в момента струва около 2 лв. за бройка на дребно. В момента тя трудно се отглежда заради големите амплитуди в температурите.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK