„Писането за едно място е начин да изживеем отново емоцията от мястото, на което сме били. Винаги, когато погледнем поста и видим снимките, думите, винаги емоцията ни връща там“ - Росица Димитрова е от онази порода пътешественици, които разказват своите преживявания в интернет. Определя себе си като травъл блогър.

„Травъл блогърите това сме хора, които обикаляме по интересни, любопитни кътчета из България, из чужбина и после пишем за тях, така че и други хора да отидат до тях. Даваме съвети как да се стигне до тях, как да се подготвим, колко ще струва и доста подробности“.

Извън своята страст да пътува Росица се занимава с дигитален маркетинг и има собствена агенция. Започва да прави блога си след като завършва фотографски курсове.

„Преди няколко години започнах фотографски курсове. Най-силно ме привлече нощната фотография, изгреви, залези, т.е пейзажната фотография“, каза още тя.

Родом е от Варна и познава морето от дете, но във всеки морски пейзаж намира нещо ново. Нейни снимки и истории стават част от книгата "Най-красивите кътчета по Черноморието".

Дървото на корицата на книгата се намира на южния край на най-дългата плажна ивица в България - това е плаж Шкорпиловци. За книгата Росица работи в съавторство с травъл блогърките Надежда Серафимова и Ели Иванова.

„Трите работихме в екип, което ни позволи да направим един много изчерпателен списък - кътчетата, които са включени са общо 57 като има по-известни места, които определено заслужават да им се обърне внимание, като има и тайни плажове, за които много малко хора знаят“, обясни тя.

Какви са предимствата на българското Черноморие пред останалите морски курорти в съседство? Според Росица, това е съчетанието между природа и история.

„Ако сравняваме в Гърция и Турция, в Турция са много повече затворени комплекси, в Гърция островите не всички са достатъчно големи и могат да се видят няколко неща освен само плаж. Докато тук има много идеи за разходки. Ако някой ден е по-лошо времето, може да се посети музей, например археологическият във Варна, който изключително си заслужава“, каза още тя.

Росица впечатлява хиляди читатели в своя блог с множество локации и разнообразни кътчета.

„Някои места виждам от „Фейсбук“ групи, други виждам от приятел и решавам да го снимам. Травъл блогърите в нашата асоциация се следим един друг, гледаме кой къде ходи. Винаги се намират нови и интересни места, които са неизчерпаеми, в България има много какво да се види“, каза тя.