Кои са депутатите, които правят физзарядка в кулоарите на НС и защо го правят?

22 февруари - войната в Украйна все още не е започнала, а българският парламент гласува годишния бюджет на държавата. Часът е около 21:30, малка група народни представители са забелязани да се раздвижват в кулоарите на Народното събрание.

„Часът в момента е 21:30 и ние сме тук повече от 12 часа. Проблемът не е в количеството работа, а в начина, по който тя е устроена и в начина, по който работим в тази институция“, заяви Александра Милчева от „Продължаваме промяната“.

Снимка: bTV

„Все повече свикваме на всякакви процедури, хватки, начини на влияние. Учим се от колегите в добро и в лошо. Аз лично съм позитивна, че ще се справим с това предизвикателство. Имаме си нашите малки ритуали, като например това да се раздвижваме от време на време“, добави Гергана Данева от „Продължаваме промяната“.

Александра Милчева, Гергана Данева, Марин Шишев са народни представители първи мандат от „Продължаваме промяната“. Казват, че за да бъдат концентрирани в залата, имат нужда от физически упражнения.

Те добавиха, че ще е добре раздвижването да се въведе като принцип за целия парламент.

„Всеки един от нас идва от частен бизнес или от друго място, където е правил нещо смислено и последователно и знае там процедурите какви са. В пленарна зала и в парламента нещата са обърнати на 180 градуса. Баба ми на времето имаше един израз- "чедо, никога не спори с хора, които имат повече свободно време от тебе", а колегите от опозицията, това им е работата“, заяви Марин Шишев.

Снимка: bTV

„Не бих се съгласил, че времето ни тук е загубено в никакъв случай. Смятам, че нещата, които коментираме и дебатираме са изключително важни“, отвърна Милчева.

Данева обясни, че ако са в пленарна зала 10-12 часа, успяват да правят раздвижване 2-3 пъти на ден.

Преди парламента и тримата народни представители са работили в частни компании.

„Имам агенция за приключения и организирам триатлони, бих поканила цялото Народно събрание да дойдат за доброволци, да се запознаят с това, което правим. Даже част от нашата група са състезатели в триатлона ни и доброволци са били вече“, заяви Данева.

Снимка: bTV

Милчева е работила в сферата на киберсигурността – занимавала се е с управление на кибер риск в чуждестранна компания.

Шишев се е занимавал с търговия на етерични масла.

Тримата депутати не следват специална програма. Правят упражнения, които раздвижват различни групи мускули.

След вечерната физзарядка народните представители се връщат в залата. На 24 февруари работният ден за депутатите започна в 9 сутринта и завърши в 5 сутринта, на следващия ден.

Вижте какви упражнения можете да направите за раздвижване на работа или вкъщи във видеото.