Кен Фолет е един от най-продаваните съвременни писатели с близо 200 милиона копия от книгите му по целия свят. Най-новата му книга, която е в книжарниците от месец „Доспехите на светлината“ се превърна в най-продаваната книга в Амазон последните седмици.

„Доспехите на светлината“ е поредната книга, която ни потапя в света на Кингсбридж, който има милиони почитатели по целия свят. Този път героите на градчето са изправени пред предизвикателството да намерят своя път през техническата революция и променящите се времена.

Снимка: bTV

Като повечето исторически книги на Фолет и последната е необикновено произведение на историческата фантастика, което надхвърля обикновения разказ и потапя читателя в свят, който преминава през индустриалната революция. Обществото е под властта на тиранично правителство, целящо да превърне страната в търговска сила. Освен това Наполеон Бонапарт се издига на власт с пълна сила. Но докато четете книгата неизменно оставате с усещането, че тя е огледало на съвремието ни.

Снимка: bTV

„Със сигурност има паралел между моите книги и съвремието. В моята книга говоря за техническата революция през 18. век. Днес също преживяваме техническа революция. Има ужасна война през 18. век в Европа - всички срещу французите, днес имаме Русия срещу Украйна. Цените галопират заради войната, и тогава това, което наричаме криза на цената на живот, се е наричало криза с цената на хляба. Във всичко може да се намери паралел и причината за това е, че ние го виждаме през днешните си очи. И не е нужно да се взираме в това и да ги търсим, това се случва автоматично“, казва писателят Кен Фолет.

Той е известен с това, че зад всяка негова книга стои огромен изследователски труд. Изчитането на десетки книги за епохата и проучване на терен. Написването на една книга му отнема около две години.

„Аз съм оптимистична личност и когато гледам назад в историята, виждам страданията, които хората са преминали, като например религиозната свобода, страданията за това жените да имат право да гласуват, или  борбата на Афро-американците за граждански права. Гледайки към тях, след стъпки назад в края на краищата се прави стъпка напред. И това ме прави оптимист“, казва още Фолет.

Снимка: bTV

На въпроса дали въпреки оптимизма му не споделя все по-популярния страх, че светът, въпреки големите технологични открития върви назад в развитието си Фолет отговори:

„Не, не мисля, че това е истина. Отново ще подчертая, че прогресът е две крачки напред и една назад. Стъпката назад може да изглежда като регрес, връщане назад, но не е. Тя е само част от процеса и всъщност ние вървим напред.“

За това разказва и последния му роман, който приканва към размисъл, предизвиква предубежденията ни и подтиква към преразглеждане на собствените вярвания и ценности. Книга доказателство за непреходната сила на литературата, която осветява човешкото състояние, предлагайки преживяване, което остава дълго след обръщането на последната страница. И неизменно породи последния въпрос към Фолет, какво го вдъхновява и какво би го накарало да спре да пише.

„Това са два въпроса. Аз се вдъхновявам от историята, а това, което ще ме спре да пиша книги, ще бъде смъртта“, обясни писателят.