Заради глобалната пандемия от COVID-19 и въведените извънредни мерки, голяма част от световното население се намира у дома.

Това дава повод хората да търсят разнообразие от активности, като най-честото разведряване на обстановката е гледането на филм.

Предвид извънредната ситуация се отчита ръст в интереса към продукции, които засягат темата за пандемия, вируси, заличаване на човечеството, зомби апокалипсис и други.

За „Тази неделя“ журналистът Владислав Апостолов даде предложения именно за подобен тип ленти:

Като безспорен „шампион“ при филмите за пандемия Апостолов определи „Заразяване“ (Contagion) от 2011 г. Режисьор е Стивън Содърбърг, а лентата препраща към събитията заради пандемията от вируса САРС в началото на XX в.

Друга продукция, която той препоръча е „12 маймуни“ (12 Monkeys) с участието на Брус Уилис. Режисьор е Тери Гилиъм. Научната фантастика от 1995 г. комбинира в себе си екшън и трилър. Основен сюжет заема идеята за малка група от хора, които искат да „изчистят“ планетата от хора чрез убийствен вирус.

„Аз съм легенда“ (I Am Legend) с участието на Уил Смит от 2007 г. разказва за последния човек на Земята в постапокалиптичен трилър.

28 дни по-късно (28 Days Later) от 2002 е стряскащ и дълбок хорър, който той носи формата на зомби филмите.

„Зомби жанрът всъщност е алегория на човешкия страх от заразяване и глобална пандемия, която унищожава човечеството“, подчерта Апостолов.

Други примери, но не за постапокалиптичен филм, а за изолация, журналистът даде за пример „Сиянието“ (The Shining) от 1980 г. Лентата е по романа на Стивън Кинг със същото име, в главната роля е Джак Никълсън, а режисьор е Стенли Кубрик.

Апостолов препоръча и „Нещото“ (The Thing) – хорърът от 1982 г. с участието на Кърт Ръсел. Режисьор е Джон Карпентър.