Любопитно е да има малко повече светлина около посещенията на Кристалина Георгиева в публични институции, ако е имало такива. Лично аз съм чул, че е имало както в президентството, така и в БНБ, със сегашния управител на банката.

Това заяви икономистът и председател на Бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание Любомир Каримански в предаването "Тази неделя".

"Нямам конкретна информация с кого се е срещала, може би целта е била да се обсъди политическата ситуация в България, икономическото състояние на страната и евентуално кадровата обезпеченост на много от различните публични и регулаторни постове в страната. Може би достатъчно добрите ѝ познанства може да повлияят на тази обезпеченост", допълни той.

Каримански обясни, че според него причината е разразилия се скандал около Георгиева, като според него тя търси друга позиция, която да е в нашата страна.

Той изрази и предположения, че Георгиева е имала срещи и с отделни парламентарни групи за "най-високия пост в държавата".

"Това е въпрос, който може да се зададе към отделна парламентарна група, на чийто лидер тя препоръча да спи на пухена възглавница", каза той.

Икономистът каза, че не вижда защо тя да не може да оглави БНБ, стига да е в течение с процесите в страната, но и при едно условие.

"Много е важно да има почтеност на всяко ниво, дори и гуверньора на БНБ трябва да отговаря на думата почтеност. Трябва да си зададем въпроса дали я има при нейното управление и скандала, който в момента има в Световната банка", заяви политикът.

Любомир Каримански коментира и въпроса с нарастващата инфлация и рекордните цени на тока у нас, като обясни, че в момента държавният бюджет изостава в своята разходна част, но в него има пари за подпомагане на бизнеса.

"Има възможност и резерви, специално за енергетиката благодарение на т.нар. повишени проценти на дивиденти в енергетиката, за да могат да се компенсират и субсиридат малкият и средният бизнес, които имат нужда от това", разясни икономистът.

Според Каримански новината, че Асен Василев е завел съдебен иск срещу зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заради твърденията му от парламентарната трибуна за кражба на интелектуална собственост, няма да се отрази на работата между ИТН и "Продължаваме промяната" в евентуалния бъдещ парламент.

"Това са частноправни отношения и смятам, че нямат никакво отражение върху това как ние водим политиката си. Можем да работим заедно, с Асен Василев работейки бюджета имахме почти пълен синхрон", изрази надеждите си той.