Камен Донев прибави още една голяма роля в творческата си биография – тази на Сирано дьо Бержерак от едноименната пиеса на Едмонд Ростан. Постановката в театър "Българска армия" е под режисурата на Стоян Радев.

„Радвам се, че представлението е предизвикало вълнения. Хората трябва да бъдат развълнувани, не просто забавлявани. Не е нужно на всяка цена някой да бъде забавляван, това е ниска, глуповата задача“, разказа актьорът в „Тази събота“.

Той добави, че като гимназист в Русе е получил като подарък книгата „Сирано дьо Бержерак“ на френски език с посвещение да изиграе ролята.

„Тази роля е сбъдната мечта, сериозна мечта за един актьор. Не ми беше трудно да я изиграя, защото има припокриване между мен и образа. Посветих се на ролята. Ценностите, на които стъпва спектакълът, са красотата на духа, прямотата чистите помисли, свободата“, коментира Камен Донев.

Той е спокоен, че около нас все още има хора като Сирано. Въпросът е доколко знаем за тях.

„Мисията ми е да бъда справедлив към себе си, защото знам, че това ще се отрази и на хората около мен. Най-сериозната ми битка е с мен самия. Когато общувам с някого, се питам – мога ли с този човек да бъда градивен, прям, истински“, призна актьорът.

В характерния си стил той коментира, че може да промени България, но само ако управлява еднолично, авторитарно.

„Трябва аз да нося цялата отговорност. Ще започна от образованието, духа, вярата в себе си. Ще се възползвам и от сериозната, тежка ръка на закона“, поясни Камен Донев.

Според него днешните романтици са хората, които правят изобретения, летят в Космоса, пишат книги. Те дават парата в котела, въпреки че медиите и социалните мрежи не са фокусирани върху тях. Актьорът е оптимист, че светът върви напред.

„Много сме разглезени. Хората се страхуват от най-малкия дискомфорт. Малко дъжд да завали и започват да карат бавно, не се сещат да си избършат запотеното стъкло. Бавно мислят и се страхуват от природата. Карай я тази кола, пусни си нещо хубаво, например джаз, Ангел Заберски трио. Или пък пусни БТР. Пей, ама и шофирай“, коментира Камен Донев.

Според него няма смисъл от кампании като „Не карай пил“, защото глупакът не ги чува, той ще ти тегли една майна и пак ще кара пил.

„Политиците говорят за икономика, парно и газ, но не и за духа, защото темата не е атрактивна. Вие не сте хора на духа“, обърна се актьорът към политиците.

Следващите представления на „Сирано дьо Бержерак“ в театър "Българска армия" са на 14 и 23 октомври.