В Хасковска област няма нито едно бомбоубежище, което в рамките на 24 часа да може да бъде приведено в готовност да приеме хора, отчетоха през седмицата от МВР. Причината е, че през последните години те не са поддържани.

Такова обаче има в езиковата гимназия в Димитровград, но то не е попаднало в справката на МВР.

Построен при социализма, като индустриален център, в Димитровград всеки втори блок и всеки завод задължително са имали скривалища. Александър Кръстев е един от хората, които пряко отговарят за поддръжката им през 80-те години на миналия век.

„Провеждаха се някои учения, за населението имаше обучения по предприятията, имаше тогава и на много места в кварталите разставени противогази, за които отговаряха хора“, разказа Александър Кръстев.

Снимка: bTV

След 1990 г. отговорността за поддръжката и състоянието на укритията преминава от военните към гражданска защита, а днес е към пожарната. Оттам отчитат, че няма съоръжение, което веднага да бъде използвано за укритие от населението при необходимост.

Най-масовите укрития са в мазетата на блоковете. В едно такова обаче  желязната врата е свалена, а част от помещенията са превърнати в механи. На много места скривалищата са напълно непригодни.

След събарянето на сградата на общежитието, в която се е помещавало бомбоубежището на Гимназията по химическа промишленост в Димитровград, единствените помещения за укритие са останали тези мазета, които обаче са в много лошо състояние.

В същото време в езиковата гимназия и двете укрития са готови да приютят хора веднага. Освен авариен изход, те разполагат и със система за пречистване на въздуха. Но те не са включени в справката на МВР.

Снимка: bTV

Най-голямото скривалище, чиито тунели се намират под парк „Пеньо Пенев“ обаче тъне в разруха. Според бившия шеф по сигурността в Областна администрация - Хасково поне до 2014 г. то е било пригодно

Предстои решение кои убежища и съоръжения в тях да бъдат ремонтирани. Според пожарната в Хасково всички убежища в областта са „непохабени“ и конструкциите им са здрави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!