2024 година се очаква да бъде годината на въздушната спешна помощ в България. В началото на месеца пристигна първият хеликоптер, който ще заработи по системата HEMS, поетапно се очакват и останалите.

Пилотите и медиците са готови, има и лицензирани площадки. Изникнаха много въпроси около това какви точно хеликоптери сме си купили? Това провери кореспондентът на bTV в Италия Вера Найденова.

Снимка: bTV

На 30 км от Милано е производствената база на „Леонардо“, мястото от което пристигат медицинските хеликоптери на България. Ще разгледаме моделите, които страната ни очаква.

„Леонардо“ е един от производителите на световния пазар в областта на отбраната и сигурността, а днес ще се срещнем със Стефано Виланти, главен вицепрезидент и търговски директор на дивизията, отговаряща за хеликоптерите.

Снимка: bTV

„България избра моделът 109 във вариант трекер - с плъзгач, който гарантира по-висока ефикасност при операциите като цяло и по-специално в планински условия. Лек двумоторен хеликоптер, който гарантира сигурност и ефективност дори и в града. Оборудването е изцяло съобразено с функцията им за оказване на първа помощ на пострадали хора във всякакви ситуации. Един от доказаните във времето хеликоптери, който е изпълнявал успешни спасителни операции в планините по целия свят - от Алпите до Фуджи в Япония“, посочи Виланти.

Снимка: bTV

Друг важен фактор за една успешна мисия е ефективността на хеликоптера - скоростта, с която се придвижва с медицинския екипаж на борда до мястото на произшествието и времето, което е необходимо за стабилизиране на пациента.

Снимка: bTV

„109 е един от най-бързите хеликоптери, които се произвеждат. Може да преодолява трудности, препятствия, трафик, така че гарантира най-краткото време между оперативния център и пациента, а в кабината е оборудван с всички инструменти за спасяване на пациента на мястото, където е пострадал. Позволява на лекарите и екипа да извършват всичко необходимо, за да спасят пациента. Скоростта на реакция, бързината е най-важното в критични ситуации и в този смисъл модел 109 е доказан еталон в сектора“, посочи още вицепрезидентът на компанията.

Снимка: bTV

Хеликоптерът не е достатъчен, за да гарантира успеха на една спасителна мисия. В една сложна реалност, в която медицинските, авиационните и техническите спасителни компоненти си взаимодействат, човешкият фактор е основен. Затова пилотите преминават комбинация от традиционно обучение. Имат обучение на симулатор, което им позволява да се справят с всичко извънредни ситуации.