Цени на храните в България и по света продължават да поскъпват. За кои продукти даваме най-много пари. Ще направим сравнение между европейската и българската потребителска кошница.

В Германия една от водещите медии преди дни публикува текст за цените на хранителните продукти, като определя ежедневното пазаруване понякога като „лукс“.

Представа кои храни са поскъпнали най-сериозно в Европейския съюз можем да добием от последните данни на Евростат за юли тази година. Статистическите данни представят средното поскъпване на хранителните продукти в 27-те страни членки.

Според нея най-много са поскъпнали: олио – с 22%, масло – 21%, пилешко месо – 17%,  прясно мляко – 15%, яйца – 14. Най-малко са нараснали цените на зеленчуците – с по-малко от 2%.

За Германия само преди няколко дни излезе статистиката за август. Инфлацията при хранителните продукти вече е нараснала с почти 17%. Най-сериозно е поскъпнало олиото – с 44%. Популярна марка в началото на година струваше 2,29 евро, сега е 3,99 евро. Цената на млечните продукти и яйцата се е увеличила средно с 27%, на месо и месни продукти – с 19%, хляб и пшенични продукти - със 17%.

В страната вече дори се появиха и жестове на солидарност към нуждаещите се – фермери оставят яйца на улицата за хората с най-ниски доходи.