Промените в живота ни заради коронавируса със сигурност ни тревожат. Едни от нас могат да контролират това, други – позволяват паниката да ги завладее. Затова днес повече от всякога е важно как се говори публично за COVID-19.

„От древни времена при криза обществата са се консолидирали, а при нас става точно обратното – всеки се спасява сам“, коментира ситуацията у нас психологът Росен Йорданов.

По думите му при нас липсва лепилото, което слепва обществото – доверие и солидарност. И това се вижда в говоренето на институциите и на отделни специалисти.

„Например доц. Мангъров изживява своята година на слава, но не си дава сметка, че ерозира доверието, което е много важно в моменти на криза“, обясни психологът.

Високоговорителят в Благоевград, който напомня на гражданите да си сложат маска и да спазват дистанция, според него напомня на ситуацията в романа „1984“ на Оруел – наблюдават те, знаят какво се случва.

Според Росен Йорданов хората, които не спазват правилата, се опитват да възстановят контрола върху ситуацията, но зад бунта им се крият много страх и неувереност.

„У нас витаят обичайните съмнения, че законите не са за всички. Това в момента много ни пречи – мислим си, че пак трябва да се справяме поединично“, каза още психологът.

 Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!