Това е историята на втората най-голяма сделка с българска IT компания, но и историята на едно момче с големи мечти. Като дете, първата касета, която Костадин Йорданов си купува е на "Металика", а като пораства любимата му група става инвеститор в компанията му.

„Винаги съм си представял, че ще се занимавам със софтуер. Това е наследено от баща ми, той беше инженер, това му беше страстта, от малък покрай него се увлякох. Той влачеше всякакви техники вкъщи. Така ще от малък имах достъп до различни видове техники“, разказа той.

Усещали си сте подценяване по пътя, защото сте българи?

Вече толкова се глобализира светът, че почти няма значение човек къде е роден, всъщност има по-голямо значение къде е учил. Единственото, което се усеща като разлика е, контактите, с които човек разполага. Ако е завършил Станфорд, контактите му са на съвсем различно ниво спрямо Техническия университет.

Как ви хрумна да направите стрийминг платформа за бойни спортове?

Спортовете са много логично място, от което да стартираш, защото те са един от най-големите двигатели по отношение на гледаемостта. Големите спортни събития по света се гледат от десетки и стотици милиони потребители по света. Така че ние естествено гледахме в сектора на спорта. Избрахме бойните спортове заради бизнес модела, който се използва в този сектор и по причина, че аз самият съм голям фен на бойни спортове и праткувам.

По пътя на развитието на вашата компания кои бяха ключовите акционери, които се открояват ?

Един от най-ранните ни инвеститори, който ни е подкрепял през цялото време, е много знаково име - Тим Дрейпър - неговият дядо е първият venture capital инвеститор в Силициевата долина. Самият Тим Дрейпър е един от най-ранните инвеститори в компании като Skype, Baidu, Hotmail, Tesla, SpaceX. Страхотно портфолио е изградил, и е наша чест да имаме възможността да работим с него.

Наскоро стартъпът, основан от Костадин Йорданов, беше придобит от внушителна международна компания, което се превърна в една от най-големите сделки в историята на българската стартъп екосистема.

Стигаме до момента, в който TRILLER  вече придобива вашата компания и музикантите от "Металика" проявяват интерес към нея?

През ноември миналата година направихме първото събитие на ТРИАД, което е боен спорт в триъгълен ринг, който е организиран от нашата групам. В него участва и Кубрат Пулев, който се би с Франк Миър и направи страхотна победа. Изпълнителите в рамките на това събитие бяха "Металика" и след това събитието завърши с концерт на "Металика". Малко след това обявихме, че "Металика" влезе като инвеститор в компанията, те самите успяха да видят от първа ръка начина, по който работим, качеството на видео продукцията, която правим, размера на събитията, които организираме.

Колко потрбителя имаше вашата компания преди да бъде придобита и сега до колко потребителя достигате?

5 млн. потребители има компанията в момента на придобиване. И разбира се, много повече нерегистрирани, ние предоставяме и безплатно съдържание. Цената на сделката в момента не мога да обявя, защото като група се подготвяме за излизане на борсата - на NASDAQ - в съвсем кратки срокове. Това, което мога да кажа, по отношение на сделката, е че е една от големите и значими сделки в българската софтуерна индустрия. Доколкото съм запознат, е втората по големина сделка за продажба на българска IT компания, след тази на "Телерик".

Въпрос на време ли е да се запознаете с вашите идоли от "Металика"?

Трябваше да го направим ноември, но покрай пандемията не можах да пътувам. Така че други колеги бяха на събитието.

Освен с "Металика" с кого най-вероятно предстои тепърва да се видите?

Имаме доста сериозен списък от партньори, с които в момента сме в преговори, говоря за огромни музикални групи. Сред инвеститорите на команията, освен "Металика", са големи знаменитости като Snoop Dogg, Lil Wayne, Pitbull, Marshmello, като цяло сме доста интегрирани в тази среда.

Работният ден на Костадин Йорданов започва по обед, защото с бизнес партньорите му имат 10-часова разлика, но пък продължава до късно. Разказва, че преди пандемията е прекарвал една трета от времето си в самолети и летища.

Какво нямате в професионален и в личен план?

„Изключително важно за нашия последвал растеж от тук нататък е достъпът до по-сериозни капитали, за да може по-агресивно да придобиваме съдържание и да продължава да расте платформата. В личен план, трудно е да кажа, че нещо ми липсва - имам семейство, деца, може би свободно време.

Може ли да се прави успешен бизнес в България?

Абсолютно и виждаме компании, които са на страхотна траектория на ръст, особено в нашия сектор, така че ще видим следващата година много по-големи сделки от тази, която успяхме да направим ние Промяната, която видяхме в средата последните 10 години, е феноменална. Това, което направиха включително българските инвестиционни фондове, е страхотно. Преди 10 години нямаше никакъв достъп до финансиране, в момента това е съвсем различно. Виждаме огромни успешни компании, така че мисля, че България е на много интересен път и можем да постигнем още много.