Спорт, правилно хранене и добро възстановяване – това са трите компонента за успех на хората, които имат съвършени тела не само от суета, а и заради работата си. Професионалните бодибилдъри, а и всеки, който иска да поддържа добра физическа форма, трябва да се грижат за тонуса на мускулите си.

Венцислав Стоянов е бивш състезател по бодибилдинг и вицешампион на България за 2006 година. След края на своята състезателна кариера се посвещава на опазването на здравето на професионалните спортисти.

„Претърпях травма, при която скъсах мускул. Имаше неяснота в България, че такъв тип терапии са доста важни в една подготовка на един спортист. И оттам всъщност започна цялото ми увлечение към това как да успявам да помагам на хората“, казва Венци Стоянов.

Така заминава за Кувейт, където се обучава във френска компания за професионален терапевт.

„Изцяло съм профилиран към бодибилдинга, с което връщам тази еластичност, функционалност на мускулите, грижа се за тяхната симетрия, сепарация. И най-важното и основно ги предпазвам от травми. Защото един мускул нормално функциониращ с нормален обем на движение предпазва тялото от травми и така те могат спокойно да си провеждат една спокойно натоварваща подготовка за едно голямо състезание“, каза спортистът.

Снимка: bTV

През 2017 г. става част от екипа на двукратния носител на титлата Мистър Олимпия Биг Рами.

„Даже преди няколко дена се върнах от Египет, където бяхме на лагер за неговата подготовка. Той ще участва на мистър Олимпия и се надяваме да спечели за трети път. И просто с годините покрай него успях да се докажа, че съм човек, който може да му помага във всяка една ситуация, разчита изцяло на мен“, казва Стоянов.

Наскоро Венци се завръща у нас и основава собствено студио академия, където предава на млади терапевти своите познания. При него е фитнес моделът и инструктор Биляна Йотовска.

„Ние с Венци имаме една мисия – да се стремим да подобряваме здравословните навици на хората в дългосрочен план“, обясни тя.

„В случая 70% от клиентите вече са хора, които нямат достатъчно време да спортуват, обездвижени са от работа по много часове в офисите. Всеки един мускул, лишен от движение той спазмира, губи своята еластичност и оттам започват болките големите, травмите, някои се превръщат в хронични. Точно това е моят начин да могат, да възвърна този живот на този мускул. И съответно дори и хронични проблеми да можем да ги оправим“, заяви Стоянов.

Снимка: bTV

А най-често болките в тялото се предизвикват от:

„90% от случаите е от неправилна позиция на тялото при спане, при стоене в офиса, при обездвижване, също може да го свържем и с неправилното хранене. Абсолютно всичко е взаимосвързано. С една дума – движението лекува. Опитваме да се избегнем рутината от тяхното ежедневие, да намерят начин, да им съставим програма, които да не им отнема от ценното време в ежедневието“, каза експертът.

Спортът в комбинация с правилно хранене и добро възстановяване е формулата, която трябва да изпълним, за изглеждаме и да се чувстваме добре.