Намаляването на количеството въглехидрати в храната, спортуването и масажите със специални кремове ще ви помогнат да се отървете от целулита, а първите резултати след цялостно лечение могат да се видят след няколко седмици, съобщиха диетолози пред РИА Новости.

"Има различни начини за справяне с целулита и те работят комплексно. На първо място това е спазването на диета. На второ - физическа активност, а на трето – масажите”, обясни диетоложката Людмила Смирнова.

Първите резултати от комплексното лечение ще се появят след няколко седмици, докато спортът и диетата трябва да бъдат постоянни, а масажът да се извършва два пъти седмично, съветва тя.

Смирнова поясни, че антицелулитни кремове могат да помогнат, но само ако се използват постоянно по време на масажа. Няма да има резултат, ако само се мажем с крема и чакаме целулитът да изчезне, пише БГНЕС.

Снимка: iStock

"Ако човек не спортува и не спазва диета, тогава нищо няма да помогне", обясни Смирнова.

Диетата трябва да елиминира въглехидратите, което ще намали теглото. Целулитът е натрупване на излишната мазнина в клетките, но може да се появи и при слаби хора, тъй като една от причините за появата му е хормонален дисбаланс.

По време на пубертета, бременността и менопаузата, поради променените хормонални нива, мастните натрупвания в проблемните зони могат да проличат най-много.

Целулитът е по-често срещан при жените, тъй като структурата на подкожната мазнина зависи от пола. При жените дяловете между мастните клетки са перпендикулярни на кожата, а при мъжете са под ъгъл, така че когато се увеличават, при жените кожата прилича на портокалова кора, а при мъжете няма забележими промени.

Според експерти е възможно целулитът да се победи напълно, но проблемът е, че след известно време, под въздействието на различни фактори, той може да се появи отново.