Високи цени, инфлация, непредвидени разходи - всичко това изисква от нас да планираме добре бюджета си. 

“Винаги излиза нещо непредвидимо особено с него или заради колата, или заради нещо друго”, казва Владимир Илиев.

Владимир и Бояна живеят заедно от 5 години, синът им е на една. Опитват да планират разходите си, но не винаги успяват.

“Първо винаги отделяме за ток, за водата, след това гледаме за дрехи, нещо друго. Нямаме определен график, по който да си определяме бюджета”, разказа Илиев. . 

Бояна Алексиева добави, че непредвидимите разходи при децата са най-вече при лекарствата, защото не може да се предвиди кога ще се разболее то.

Двамата планират бюджета си в настоящите условия с общи усилия. 

“Когато знаем, че нещо след два месеца предстои и отделяме предварително за някакво излизане от София, почивка или друг подобен разход”, каза Илиев.

Консултантите по лични финанси казват, че в период на криза е задължително семейният бюджет да бъде разчетен предварително. Има начин да го правим и сами, с помощта на приложения. 

“Приложенията ни позволяват да въвеждаме всеки свой разход, който правим. В края на месеца, когато анализираме своя бюджет ние можем да разберем колко сме платили за сметки, за удоволствия, за храна навън”, заяви финансовият консултант Йордан Генов. 

“Човек винаги дава някакви пари за кафе или нещо навън, и не си дава сметка колко дава на месец и когато го видиш черно на бяло може би наистина би ни помогнало да спестим някой-друг лев”, добави Илиев. 

Той подчерта, че има приложения, които ти позволяват да сканираш касовата бележка и ние винаги можем да се върнем назад, да видим какво сме купили.