"Когато човек има някакви съмнения, че има непоносимост към дадена храна и успоредно с тези съмнения проявява симптоми по-продължително, най-доброто нещо, което може да направи, е да започне да си води писмен дневник, в който да отбелязва кога проявява X симптомите и дали тези симптоми се проявяват при приема на същата дадена храна". Това коментира в "Тази неделя" клиничният диетолог Дерйа Кандиларов.
"Понякога може да бъде индивидуална храна и да не е свързана с макроелемента - да не е свързана само с въглехидрат, протеин или мазнина, или фибри отделно към въглехидратите. Понякога може да е свързано с непоносимост към една X храна, към която вашият чревен микробиом има реакция към тази храна", отбеляза тя.
"Има няколко основни принципа, които наистина водят до преяждане по време на празниците. И това е много често прихапване, липсата на порция пред нас, имаме гости, носят ни те госби, всеки готви нещо, не винаги е диетично, а и, честно казано, рядко е диетично по време на празниците, но на никого не можем да се сърдим, никой не се сърди на бабите, на майките и на всеки, който ни готви като цяло", коментира Дерйа Кандиларов.
Тя даде няколко съвета.
"Първия съвет е имено малко по-осъзнато хранене. Може сега да прозвучи малко странно, но ще поясня. Много правилен подход е да имаме порция. Много често хората губят към контрола на порцията. Масата е голяма, чиниите са много и е много удобно човек да си взема оттук и оттам някакви неща и да не осъзнява в крайна сметка, че е поел много повече храна, отколкото всъщност е имал нужда да поеме", отбеляза диетологът.
"Нещо, което също много подпомага за чувството за ситост на човек, е да започне с едни елементи, които подпомагат за повече ситвост. Елементите като фибрите, които се намират в зеленчуцита - например да се започне с малко повече зеленчук, да се започне с малко повече белтък, така наречените протеини. Първо да се нахраним с основното си ястие и може би след това да прибегнем към десертите и от тези други изкушения, които са ни сготвили", коментира Дерйа.
"Хората, които консумират вода преди храненията си, имат 44% по-нисък шанс от затлъстяване и наднормено тегло от тези, които пропускат хидратацията", отбеляза тя.
Какво още сподели специалистът - чуйте във видеото.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK


