Едва ли някой може да предположи, че на най-известните конни надбягвания в света, които се провеждат  в Аскот, във Великобритания, едно бижу с историческа стойност, свързано с България, ще привлече погледите на милиони зрители. Какво е то?

Конните надбягвания в Аскот са не просто част от британския начин на живот. Те са се превърнали в едно от най-големите светски събития в Обединеното кралство, където се събира елитът на обществото.

Близо 300 000 преминават в дните на съsтезaнието през хиподрумите му, но не само, за да залагат на любимия си кон, а и за да демонстрират британски стил, заради изключителните правила за обличане на гостите - задължителните шапки за дамите и официалните костюми и цилиндри за господата.

Сред този блясък, едно бижу свързано с цар Борис III, предизвика коментарите на специалисти.

Всеки от дните на надбягванията се открива от процесии с карети. В тях са представителите на кралското семейство. Тази година Кралица Елизабет II не присъстваше, но в кралската карета имаше частица от българската история. Принц Чарлз носеше на вратовръзката си бижу с монограма на българския цар Борис III. Това не е първия път, в който принцът на Уелс се появява в Аскот с този вензел. Той е бил носен от него и в първия ден на конните надбягвания в Аскот през 2017 година.

Българското царско семейство и британското кралско семейство имат дълбоки роднински връзки, които датират назад в историята.

Най-вероятно бижуто е било подарено на член на британското кралско семейство при гостуването на цар Борис III в шотландското имение Балморал през 1936 година. На снимки от личния архив на царското семейство, предоставени специално на bTV от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна" - царски дворец "Врана" и директора му д-р Ивайло Шалафов, са запечатани срещите на българския монарх с тогавашния крал Джордж V и неговия син, бъдещия крал Джордж VI, който е дядо на принц Чарлз.

При това посещение българският цар засажда едно дърво, което и до днес се намира в парка на кралското имение с бронзова табела, която пази спомена за събитието.