През 2019 г. 20 деца са загинали в България, возейки се в автомобил. Повече от 600 са ранени. През 2020 г. загиналите деца са 22 деца, а 883 са ранени при инциденти на пътя. А през миналата 2021 г. година са загинали 48 деца, ранените са 968.

Снимка: btvnovinite.bg

Никой не се качва в колата си с идеята, че ще катастрофира. Инциденти обаче се случват, когато най-малко очакваме, а най-застрашени са най-малките пътници.

„Ние сме това поколение, което всички помним как сме пътували до морето спейки на задната седалка. Нямаме навика за колан. Ние до съвсем скоро правихме всичко възможно, за да излъжем системата и възможно най-дълго да сме без колан. Слагаме си колана, за да не ни глобят. От там идва всичко според мен. Хората не вярват и не разбират колко е важно да сме винаги с колани и ние и децата ни“, посочва Милена Захариева - съосновател на „Деца на борда“.

В България и Европейския съюз законът казва, че деца до 12 годишна възраст и 150 см височина трябва да се возят в столче. Те са разделени на няколко вида според възраста и килограмите на детето. И ако вас могат да ви глобят на пътя ако не сте закопчали детето си в столче, то ако се возите на такси, този закон не важи.

Снимка: btvnovinite.bg

Яна е майка на 6 месечно бебе, което се вози в кошница за новородени. Споделя, че не ползва таксита, защото се страхува.

Таксиметровите компании обаче нямат интерес към тази услуга. Запитвания за коли със столчета имат веднъж или два пъти в месеца.

„За да можем да оборудваме голям брой от автомобилите си с детски столчета, е нужно да се ангажира голям ресурс. Към момента не можем да отговорим категорично освен по предварителна заявка“, посочва  Илия Василев – изпълнителен директор на таксиметрова компания.

Няма никакво значение на коя седалка ще монтирате столчето – предна, задна или в средата, с колани или система изофикс. При инцидент на пътя най-сигурният начин за возене на малкото дете е обратно на движението поне до 2 годишна възраст или възможно най-дълго. Винаги със затегнати колани и никога с връхни дрехи.

„Най-важното е столчето да е подходящо за ръста и теглото на нашето дете и за неговата възраст, както и да е подходящо за колата ни. Много често родителите идват при нас с много нисък бюджет, идват и казват моля помогнете ни да намерим столче бюджетът ни е толкова. И ние си даваме сметка, че те не са определили този бюджет на база проучване какви столчета има, а на база сравнение с количката или нещо друго – тогава 500 лв. ти се струва като нещо скъпо“, обяснява Милена.

Често ние родителите сме способни да дадем пари за скъпа количка, дрехи и играчки, но забравяме, че единственото нещо, което реално би могло да спаси животът на детето ни е столчето за кола.

Ако се колебаете от какво столче има нужда детето ви - пишете в страницата на „Деца на борда“ -те ще ви консултират напълно безплатно.