Косите на Апостола, личното му кръстче и револверът, с който най-вероятно е заклевал съзаклятници в делото на революцията, са част от най-голямата колекция лични вещи на Васил Левски. Къде се пазят те и какви легенди крият?

Личните вещи на Левски постъпват на два пъти в Националния военноисторически музей в София.

„Тасчето му за вода и кръстчето на Апостола са предадени от неговата племенница София Зидарова през 1940 година. А косите и револверът на Апостола пристигат в нашия музей вследствие на едно решение, с което всички вещи на военни дейци се прехвърлят от етнографския музей“, обясни Деяна Костова.

След разпускането на Първата българска легия през 1862 г. Левски вече е убеден –  животът му е обречен на революцията. И България.

„През април 1864 г. той събира двама свои близки приятели в местността Алтън Чаир край Карлово и ги моли да отрежат неговите монашески коси. Те отказват и му казват, че това е светотатство. Той ги нарича "страхливци" и сам взима ножа си и реже тези коси и ги дава на съхранение на своята майка“, добавя Деяна Костова.

Гина Кунчева грижливо пази косите на сина си, като след нейната смърт, те се съхраняват от по-голямата сестра на Апостола - Яна. След Освобождението тя ги предава на министъра на народното просвещение. Впоследствие през етнографския музей реликвата стига до залите на Военноисторическия. Там се озовава и кръстчето на Апостола, подарено му по всяка вероятност от вуйчо му - архимандрит Василий.

„Изключително любопитна история откриват колегите ни при реставрационните дейности на кръстчето. През 1873 г. успяват да отворят капачето, което се намира от задната страна на това кръстче. Под капака те намират снимка на Апостола и малко кичурче с коси. По искане на Главния военен музей, чието наследство сме ние сега, тези коси, заедно с големите коси на Апостола, са изпратени за експертиза в Института по криминалистика – изследванията категорично доказват, че кичурчето е на Апостола, но и нещо много по-важно -  за пръв път се определя неговата кръвна група. Левски е с нулева кръвна група – своеобразна метафора за целия живот на Апостола – дава на всички, но получава само от себе си“, допълни Деяна Костова.

Такъв, раздаващ се за делото и България го помнят и голяма част от съратниците му. Данаил Попов например нарича Левски – най-добрият ни българин.

„Левски остава и днес най-добрият българин. Остава човекът, който не само е най-оценената популярна историческа личност, но и човекът, към който продължаваме да се стремим“ заяви директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова.

Идеите на Левски за свобода лична и обществена имат висока стойност и днес.

„И най-вече онова усещане, което в лично качество всеки един трябва да осмисли днес е онова усещане за отговорност, което Левски носи в целия си живот – към идеята, към делото, към другите.. Усещане, което на нас ни е чуждо. Ние някакси сме свикнали - нещо, с което Левски и тогава се бори, да търсим вината другиму и както той казва, нека да намерим вината у мен, аз ще се дръпна една крачка назад“, добавя дож. Пенкова.

Дали изобщо познаваме Апостола, или разчитаме на клишетата от миналото за него, е въпрос, който продължава да интересува изследователите.

„Ние свикнахме да боравим с парадигмите на миналото, с парадигмите на предателствата и хората, заклеймени от историята и от недоброжелателите му и сякаш времето вече пропука тези неща – за щастие, многото документи, които излязоха, промениха много от нещата, които знаехме за Апостола. Промениха дори и рождената му година, което е чудесно, защото все повече неща започваме да разбираме за него. Този човек държи словото и дулото на пистолета си на пулса на времето“, заяви тя.

"Знаете ли, когато хората дойдат и застанат пред витрината на Левски, е изключително специален момент да присъстваш, защото можем да видим на живо как магията се случва 150 години по-късно. Аз съм била свидетел на деца, които идват тук на образователните ни програми и коленичат пред тази витрина. Наистина това е място на паметта за Левски, което е изключително важно за цялата ни държава“, обобщи Деяна Костова.

bTV ще има специално студио за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски на 19 февруари „Апостола и времето“ с водещи Румен Скрински и Радиана Божикова.