Къде се намира най-голямата тропическа градина за пеперуди в Турция? Радиана Божикова и операторът Александър Осиченко ни отвеждат в гр. Коня, за да ни разкажат повече за живота на най-фините създания в природата.

На всички ни липсва възможността да пътуваме, но пък интернет предлага безкрайни идеи за невероятни разходи по света. Ще ви пренесем виртуално в най-голямата тропическа градина за пеперуди в Турция. Тя се намира в град Коня. 

Над 10 000 пеперуди от 42 вида от Филипините, Коста Рика и Кения. Истински парад на финес и изящество. Ако имате късмет, докато се разхождате из изумителната тропическа растителност, някоя може да кацне на рамото ви. Източно поверие казва: ако искаш да сбъднеш свое желание, улови пеперуда и й го прошепни. Тези ефирни създания са толкова сетивни, че долавят всяка вибрация.

„За мен най-вълнуващ е процесът на метаморфозата на грозната гъсеница до красива пеперуда 10 дни по-късно. В нашата градина някои от пеперудите живеят от 2 седмици до максимално до 110 дни“, казва Тургут Туш, биолог.

За да се почувстват като у дома си  биолозите поддържат близо 30 градуса и около 80 процента влажност на въздуха. Тургут работи от 6 години в тропическата градина и е свикнал, но на нас ни беше трудно, докато снимахме, тъй като бяхме със зимните дрехи, а камерата ни в първите 15 минути се изпоти.

Интересно при пеперудите е, че в краката им има сензори, които долавят вкуса - може да се каже, че езиците им са на краката. Хранят се с хобот, който като пипета всмуква нектара от цветята.

„Някои пеперуди се хранят естествено от растенията. Възрастните пеперуди най-често всмукват нектар от плодовете, затова тук слагаме и вода със сладък разтвор“, обясни биологът.

Пеперудите обичат светлината и топлината, но за сън търсят сенчестите места, където могат да се скрият.

В Индонезия съществува професията ловец на насекоми. Стотици семейства се изхранват като ходят на лов за пеперуди. Те се обработват под специален начин, а след това се изкупуват най-често за бижута или декорация.

„Ако погледнете нашата градина отвън, ще видите, че е във формата на пеперуда. През 2019-та година имахме над 400 000 посетители, през 2020-та не беше така. Надявам се това да се промени“, казва Тургут.