Язовир "Бели Искър" е с компрометирана подпорна стена, за която институциите си прехвърлят отговорността.

Достъпът до язовирът е абсолютно забранен, защото е част от системата за националната сигурност на страната. Въпреки това подпорната му стена продължава да бъде в изключително лошо състояние и се нуждае от спешен ремонт.

Приблизително 1/4 от питейната вода на София идва от язовир "Бели Искър". Той е построен през 1945 г. и е един от най-старите в България. Стената на язовира е компрометирана и институциите го знаят от години.

„Язовирната стена е неизправна, частично използваема, каквото и да значи това“, коментира областният управител на София Иван Иванов.

„Състоянието на язовира, което може да го определим като частично работоспособно, установено е, че има просмукване в стената“, казва председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

„Всъщност сагата с язовира започва някъде около 2000 г., когато Столична община отдава язовира на концесия на „Софийска вода“, та това е 25-годишна концесия, която продължава и в момента“, казва областният управител на София.

Няколко институции си прехвърлят отговорността кой трябва да ремонтира стената. През това време водата се поддържа на 2 м. под преливния ръб на язовира, за да ограничи рискът от скъсване на стената. Агенцията, която контролира безопасността, е издала предписания концесионерът "Софийска вода" да ремонтира стената. Но ремонтът не се случва, защото от дружеството твърдят, че е извън техните функции.

„В началото на концесията на „Софийска вода“, язовирът е бил в активите, съответно е било предмет на работата на „Софийска вода“ да извърши първия етап от ремонта“, казва Станислав Станев, технически директор "Софийска вода“.

Така нареченият първи етап завършва през 2008 г., а вторият никога не започва.

„През 2018 г. се прехвърля отговорността за язовирната стена на областния управител на град София. През същата 2018 г. с постановление на Министерски съвет се възлага на ДКК да извърши втория етап на рехабилитация на язовирната стена“, отбелязва Иван Иванов.

Такава рехабилитация на язовирната стена от тогава до сега не е направена.

От Държавната консолидационна компания отклониха поканата ни за интервю. Екипът ни ще потърси отговори по закона за достъп до информация.

„Този ремонт през тези години, собствеността е минавала през различни институции, в момента тя се води като държавна собственост, управлявана от областния управител на София, съответно с решение от 2020 г. язовира е предаден за ремонт и за действия, които трябва да се предприемат по него към "ВиК Холдинг". Разбира се, след като е изваден към  "ВиК Холдинг", ние нямаме информация "ВиК Холдинг" да е предприемала проектни дейности или ремонтни дейности“, казва председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

"Български ВиК холдинг" е под шапката на регионалното министерство. В обща позиция определят задължението за ремонт като цитирам "доста спорно". "ВиК холдинг" нямали нито правното основание, нито възможността да извърши този ремонт. Освен това регионалното министерство не иска да инвестира публични средства в полза на концесионера.

„Публични средства, които бих били инвестирани в съоръжение, което генерира приходи за концесионера тоест за частно дружество и това поражда доста въпросителни и в тази една година на практика, не са предприети действия в тази посока“, казва регионалният заместник-министър Деляна Иванова.

„Софийска вода“ от своя страна са категорични, че ремонтът не е част от техните задължения.

„Съгласно концесионния договор, ние имаме задължение да експлоатираме и да поддържаме язовирната стена, но нямаме задължение и право разбира се, съответно да направим основен ремонт на язовира“, казва Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

С днешна дата, сигурността на язовирната стена вече е прехвърлена като тема на междуведомствена работна група, която проучва състоянието на всички язовири, включително и "Бели Искър" .

„Нека да видим решението на междуведомствената група, освен обследване на състояние и препоръчани ремонти, част от нейната работа ще бъде начинът, по който да се управляват язовирите, тъй като в момента това не е единственият случай, в който отговорните институции са повече от една и става споделена безотговорност, вместо ясна отговорност“, казва регионалният заместник-министър Деляна Иванова.

До средата на месеца тази работната група по язовирите трябва да излезе с предложения за решение.