Днес доскоро вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов основава своя пария – „Републиканци за България“. Как от най-близък на Бойко Борисов и двигател на партията се озова извън редиците й, кои скандали съпровождаха политическия му живот досега?

Цветан Цветанов е в първите редици на българската политика. Като вицепремиер и вътрешен министър той е от политиците, които определят дневния ред в държавата.

Така от ГЕРБ представяха втория след Бойко Борисов. Цветанов запази тази позиция дълги години. Самият Борисов пък го смяташе за син:

„Като син ми е ... На него съм му вярвал винаги и повече от всичко и като бях в МВР, и като бях кмет“, каза през 2010 г. Бойко Борисов.

Двамата се срещат през 2001 в МВР. Борисов е главен секретар. Цветанов - негов оперативен помощник.

През 2005 г. Борисов е избран за кмет на София, Цветанов става заместник-кмет. На следващата година е основана партия ГЕРБ. Оглавява я Цветан Цветанов. Като кмет Бойко Борисов няма право на партийни постове.

„Всички, които ще бъдат привличани в структурите на ГЕРБ, трябва да бъдат хора, които са успели и са се доказали в дадените области по места. Трябва да бъдат авторитети и не да търсят някакви интереси“, казва през 2011 Цветан Цветанов.

Докато беше в ГЕРБ, неизменно ръководеше предизборен щаб на партията.

За първи път името на Цветанов е забъркано в обществен скандал и данъчна проверка през 2010 година. Пак имотен - семейството му се сдобива с 6 апартамента в София и други имоти в провинцията. НАП, ръководена тогава от Красимир Стефанов, установява, че е изряден. Самият Стефанов по-късно стана депутат от ГЕРБ.

Докато е министър на вътрешните работиш избухват още няколко скандала. Като този с обявяването на гинеколози от Горнооряховската болница за виновни за смъртта на бебе от парламентарната трибуна.

Скандалът с незаконни частни подслушвания на бизнесмени, политици, магистрати. Прокуратурата повдига три обвинения на Цветанов. По всички е оправдан.

През 2010 акции с гръмки имена като "Килърите", "Октопод", "Наглите", "Захарно петле", "Медузите" са гордостта на МВР. Години по-късно обаче по част от тях България е осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и дължи обезщетения.

Въпреки скандалите, вторият в ГЕРБ удържа позиции. Почти 20 години. До миналата пролет, когато замени имоти за нов луксозен апартамент на цени под пазарните според анализите на Антикорупционния фонд. И изглеждаше, че и тази буря ще се размине. Трябваше да напусне само депутатското си място.

„Това, което съм говорил с премиера - аз ще бъда заместник-председателят на ГЕРБ, председател на предизборния щаб“, обясни през март 2019 г. Цветанов.

После обаче обяви, че няма кой да го накаже:

„Първо може да ни накаже господ, после хората, може да го накажат и аз. И го наказах с максималната строгост“, каза после Бойко Борисов.

В крайна сметка Цветанов напусна всички постове в партията.