Много е важно политиците да не демонизират медиите и отделни репортери. Това каза в интервю за предаването „Тази събота” Джейми Флай, изпълнителен директор на „Свободна Европа”. Той беше на посещение в България и се срещна с журналисти и политици.

Миналата година „Свободна Европа” се върна в България – 14 години, след като се оттегли, когато страната ни стана член на НАТО. Организацията има редакции в 22 държави, за които се смята, че свободата на словото е застрашена.

На въпроса какви са заплахите пред свободата на словото в България Флай отговори: „Мисля, че предизвикателството е подобна на много от пазарите, на които оперираме. Има все по-малко и по-малко медии, които са наистина независими. Мисля, че виждаме журналисти, които са под натиск от части медии”.

Според него работата на „Свободна Европа” подпомага медийната среда в България.

От срещите си с журналисти и политици у нас изпълнителният директор на „Свободна Европа” е разбрал, че най-голямото предизвикателство е корупцията.

Също така смятам, че един от проблемите е, че медийната среда се смалява и това го наблюдаваме на много от местата, на които оперираме, както и в други държави членки на ЕС, включително в Унгария, където ние тоново ще подновим услугите си догодина”, коментира още Флай.

На срещите си с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев той е получил уверение от тях, че ще вземат мерки, когато журналистите са под натиск.

Вижте цялото интервю във видеото!