Малкото родопско село Зорница е на път да се промени, защото все повече млади хора избират да си купят къща там.

То е от онези малки български селца, към които на човек би му се приискало да избяга. Девствената природа и тишината са примамили и семейството на интелектуалците Сърница и Васил Василев. Той е театровед, а тя - журналист.

"Зорница - това красиво име, пo време на Oсманската Империя, имената са били на турски. Казвало се Гюндюзица, което означава точно "дневна звезда". Красиво име е имало още тогава. Общуването с небето са го усещали и предишните поколения. Мястото е очарователно и неговите жители имат това усещане за очарователност. Обичат си планината…" - споделя Васил Василев

 

Снимка: Евгений Милов

"Първото, което ни учуди, че селото има много повече къщи отколкото хора. Това село през 20-те и 30-те години на миналия век е имало 300 000 овце. В момента това звучи абсурдно, но изцяло е крив комунизма." - разказва Сърница Василева

"Тук нашата избирателна секция е от 12 души. Винаги дава съвсем точен резултата на България – можем да кажем от нашите гласове, кой влиза в Парламента и колко точно места има. Така е разпределено всичко - точно както е окончателният резултат." - добавя Васил

 

Снимка: Евгений Милов

Влюбени от ученическите години, двамата имат вълнуващ живот със спомени пръснати по цялото земно кълбо.

Снимка: Евгений Милов

Като журналист, основател на "Демокрация", Сърница помни ярки моменти, които днес сякаш се повтарят пред очите й.

„От тук имаме достатъчно дистанция, за да се абстрахираме и да гледаме на нещата не пряко заобикалящи ни, което от една страна, дава голяма свобода за прочит. От друга, не си толкова вътре в нещата. Винаги съм оптимист и единствено виждам, че нещата стават бавно“, разказва тя.

 

Снимка: Евгений Милов

„Цялото семейство, в което съм расъл, бяха граждански активни, литератури хора на езика. Живееха с ежедневието, с проблемите на обществото на България, бяха патриоти в най-сериозни смисъл на думата. Изживяха си живота достойно. Каквото са могли, направили са, но мисля, че биха се радвали да видят това, което сега правим ние“, сподели Васил.

Снимка: Евгений Милов

Прабабата на Васил е сестра на големия български поет Николай Лилиев, а майка му е Елка Константинова - едно от най-ярките лица на демокрацията през 90-те години и министър на културата в правителството на Филип Димитров.  Може би това до известна степен предопределя и пътя му към литературата, театъра и киното. Той е завършил ВИТИЗ, но и няколко години следва в Полша, университетът, е който са преподавали Мария Кюри и Николай Коперник.

Снимка: Евгений Милов

"Един от учителите ми беше Зануси. Той ми преподаваш е кино, но там имахме велики преподаватели, включително един от тях стана папа след това - Карол Юзеф Войтила. Такова време просто случихме. Анджей Вайда ми е преподавал. Не само се учихме, бяхме свидетели на едни политически процеси, които след това обхванаха Европа и света с голяма сила. Там беше началото на демократизирането на Източна Европа, падането на комунизма…" - разказва още Васил

По-късно той е работи в Шуменския театър. 

"Наш преподавател и често работеше с нас е великият Тодор Колев. Хората може би го помнят като забавен, като смешен, като нестандартен талант. Всъщност той беше изключително дисциплиниран артист и държеше много на точността, на всяко нещо да е изпипано. Тази пълнота на изкуството - с морал, с етика сигурно най-много ме е впечатлявала." - споделя още Васил

 

Снимка: Евгений Милов

От 2006 г. двамата сменят поприщата си и се отдават на страстта към непознатото. Построяват си лодка и отплават към Атлантика, където живеят три години.

Снимка: Евгений Милов

„В това конкретно тригодишно плаване сме били в 27 държави и всичките морски държави, разположени в търговските ветрове, където морето е създало историята, особено на пристанищните градове“, разказва Васил.

Снимка: Евгений Милов

"Най-дългият период, който сме спали само на борда на лодката е 1 година и седем месеца, но по различни острови" - добавя Сърница

 

Снимка: Евгений Милов

„Предстои ни едно много интересно плаване по европейските реки. Започва по Дунав и целта ни е да достигнем до Париж. После да се върнем през Южна Франция, после да направим един кръг през реките и морето на Европа. Тя в момента е Козлодуй, пуснахме я пробно миналата година през Дунава“, допълва той.

 

Снимка: Евгений Милов

Докато пътуват, двамата пътешественици и пишат. За текстовете си те получават наградата на фондация "Кор Кароли". Двамата казват, че животът в открити води е много близък до този на село. Не познават скуката. Обиколили целия свят, днес Сърница и Васил откриват щастието в село Зорница и се опитват да го възродят. Смятат, че животът на село е възможен, най-вече и заради възможностите, които предлага днес интернетът.

 

Снимка: Евгений Милов

В селото са организирали многократно фестивали като „Gourme Zornitsa Open“, както и занимания с деца. Промяната усещат и местните хора.

 

Снимка: Евгений Милов

От месец обаче наблюдават и една негативна тенденция – уикендите тишината, която привлича хората там, се нарушава от група, която с часове пуска много силно музика, която пречи както на местните, така и на гостите на селото.

Сърница и Васил се надяват, че след многократни разговори скоро това ще се промени. Промяна очакват да се случи и в други малко населени места, които имат нужда от животворната сила на младостта.

 

Снимка: Евгений Милов

"Главният път, който ни чака е път на главите ни, просто трябва да застане в главите ни това, което искаме да стане" - споделя Васил

 

Снимка: Евгений Милов

Вижте специална галерия от село Зорница на фотографа Евгений Милов в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!