Преди дни главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да извърши проверка на цялата приватизация.

Ако имате "де жа вю" – грешката не е във вашия телевизор! Това се случва да пореден път от времето, когато главен прокурор беше Никола Филчев.

И за кого се сещате като чуете думата "приватизация"? За бившия премиер Иван Костов, разбира се. Но тъй като историята е "де жа вю" решихме да не правим ново интервю с г-н Костов, а да ви припомним това, което той даде за "Тази събота и неделя" през ноември 2017 година. Ще се учудите колко актуално звучи това интервю, взето преди повече от 2 години!

Тогава Иван Костов беше категоричен, че няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна. По думите му това е дълбоко вкаран в представите на българското общество мит, който е неоснователен.

„20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани”, обясни преди години бившият премиер.

„Тези инвеститори, които купиха тези предприятия и ги спасиха – почти всички, с изключение на 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, защото върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се твърдят тези неща е толкова безочливо. Стотици инвеститори от ЕС и от други страни дойдоха и приватизираха в България, тоест и тях ги обявяваме за крадци”, допълни той.

“Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените”, попита Костов. „Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.