Иван Генов, който беше включен в санкционния списък „Магнитски“, е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г. 

В причините за добавянето му в списъка се казва, че заедно с Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката, и Александър Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

„Единственото нещо, което звучи конкретно, е, че съм искал подкуп от бизнесмен за 3 млн. лева от бизнесмен, за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име - анонимен. В него се казваше как аз и въпросен бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лева. Казах му, че познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил“, обясни в „Тази неделя“ бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Той уточни, че въпросният бизнесмен е участвал в търгове, обявени от централата.

„Следователят ми показа показанията на бизнесмена. Познаваме се с него, но такива разговори никога не сме водили. Историята приключи, защото нямаше какво друго да се разследва. 7 години никой не ме е потърсил повече“, категоричен е бившият директор на централата.

Според него американските власти са работили по анонимен сигнал.

„Това, с което разполагат американците, е този анонимен донос. Дадени са показанията, които показват, че той е фалшив. Аз каква заплаха съм за държавата – не знам“, коментира още Иван Генов.