2019 година е много продуктивна за българското кино. Ставаме свидетели на все по-хубави филми и изключителни актьорски превъплъщения, които носят на създателите си и на България все повече международни отличия. Два от тях са "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и "В кръг" на Стефан Командарев.

Актьорът Иван Бърнев сподели преживяванията си като актьор и в двете ленти.

Освен фестивалността на двата филма, той открои и че много хора могат да се припознаят в тях.

Често зрителите се плашат от фестивалните филми, но „В кръг” е филм, в който зрителят може да се разпознае, той е отличен и на фестивала в Сараево с две награди, обясни Бърнев. Едната е за актрисата Ирини Жамбонас, която получи "Сърцето на Сараево" за най-добра актриса за ролята си в най-новия филм на Стефан Командарев.

Освен това лентата има и три отличия от "Златна роза" във Варна. 

А зад кулисите на лентата има и реални преживявания.

Актьорът разкри как се е подготвял за ролята си с истински патрули. Сподели, че работата наистина е много сложна, има и много бумащина, освен това патрулите се движат из най-тъмните места на града.

Той обаче обясни, че те с Асен Блатечки не са никак мрачни на фона на тъмния град, а дори напротив, като така успокои неизкушените от кино зрители да не се плашат от фестивалността на филма.

„В кръг“ е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София.

От 8 ноември лентата тръгва по кината у нас.

„Бащата” пък е филм за пропуските между детето и родителите и как един син изтърпява всичко, което един баща може да стовари върху детето си.

Бърнев коментира и състоянието на своя учител и творчески баща – Стефан Данаилов, който излезе от изкуствената кома, в която беше поставен.

„Той е вдъхновил поколения творци, чаровен, обаятелен човек, искам да съм като него, да запалвам хората да гледат с усмивка на живота, пожелавам му сили и кураж”, каза Бърнев.

Вижте целия разговор във видеото.