Историята на Тайна: Момичето, за което времето тече наобратно

Следва една история за време, което върви наобратно и двама родители, които живеят така сякаш всеки ден е последен с тяхната дъщеричка, която носи загадъчното име Тайна.

Да бъдеш тичащата Тайна в компанията на ламата Кари, понито Мая, овцата Надя и лабрадора Зара е от онези моменти щастие, които вървят безвъзвратно назад.

Снимка: btvnovinite.bg

Защото на тази поляна все по–видимо тича и Санфилипо. Изключително рядък генетичен синдром, който изтрива детските спомени и уврежда органите, постепенно и завинаги. 

Табелата на Габрово среща Алексей от Бургас с Олга от Санкт Петербург. Тогава тя дипломиран инженер от Държавния университет, той отдаден преподавател по конна езда на десетки млади надежди. 

Снимка: btvnovinite.bg

Малката Тайна започва да расте напълно нормално със своите баби и дядовци, откривайки света около себе си.

Когато момиченцето е на три години се появяват първите тревожни сигнали.  Олга често води туристически групи до Русия, докато Алексей учи магистърска степен по  Специална педагогика. Година по–късно диагностицират Тайна. 

Има период, в които детето се развива напред, после то стига до някакво плато, задържа се там и после почва полека, полека да губи от възможностите си, споделя майката Олга.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите й заболяването трудно се диагностицира и според нея трябва да се говори за това, за да може и за лекарите да е по–познато и за родителите, и да се открива навреме.

Бях с Тайна на една детска площадка и виждам една жена с едно момиченце, което има абсолютно същите лицеви черти и действията и бяха абсолютно същите, каквито са на тази диагноза... И аз разбирах, че жената просто тича след детето си, не знаейки за какво става дума, отбелязва и бащата Алексей.

Снимка: btvnovinite.bg

С израстването на Тайна, днес великотърновското село Русаля е тяхното бягство към свободата далеч от града. В малка къщичка между последните възвишения на Стара Планина, Оля и Альоша живеят така сякаш всеки ден е последен за детето им. А детето има възможност да посещава дневен център в съседното село.

Родителите на Тайна й купуват малко агне, което да гушка. Познати и приятели осигуряват още лама и пони за момичето. 

А студентът по информатика Ники се отзовава на апел в социалните мрежи, за да дари безвъзмездно всеки свободен ден. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!