Във Варна живее най-възрастният действащ треньор по лека атлетика в България. Пенчо Пенев е на 91 години и все още може да бъде видян на плажа, в Морската градина или спортната зала да тренира млади таланти в спорта.

Всяка сутрин Пенчо Пенев върви по морското крайбрежие с надежда за олимпийски победи в леката атлетика. Посвещава целия си живот в името на това да вижда гордо вдигнат националния флаг и днес е най-възрастният треньор по лека атлетика в България. 

Сърцето му бие почти в ритъма на хронометъра, с който засича времето на младите български спортисти. Спортът обаче не е първото изкуство, което той се устремява да повели. Историята му започва не от Варна, а край поречието на река Дунав, след като завършва русенската гимназия е изпратен войник в София.

„Бях солист в колектив „Маековски ансамбъл”, който става световноизвестен впоследствие, бил съм и като солист. Играл съм и в Драматичния пиеса, която беше дело на Леон Даниел - известният после режисьор, който почина преди 2-3 години. Тогава всички бяхме аматьори”, разказва Пенчо Пенев.

„По това време се проведе конкурс в Русе. Трябваше да приемат за оперни певци около 50 души и стана така, че аз наред с тези, които са завършили музикална академия, спечелих конкурса. В драматичния състав също станах първи и ми казаха, че ще бъда приет във ВИТИЗ, но се получи вместо това да остана в изкуството като певец или актьор, станах треньор”, разказва още мъжът.

Отива във военна академия. Там става първи на всички спортни състезания и така тръгва спортната му кариера. Казва, че не съжалява, че не е продължил да се занимава с изкуство. За него спортът е голямо изкуство. Гордее се, че негови възпитаници са станали шампиони на международни състезания и имат призови места.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеотдаен и до днес, в Морската градина е почти всеки ден, за да дава наставления на младите спортисти. Намерил си е и заместник, който да продължи делото му. Атанаска Ангелова е български състезател по лека атлетика, неведнъж завоювал международни отличия. Именно на нея Пенчо Пенев доверява тайните на майсторството си. Според 91-годишния спортист да бъдеш треньор е изкуство и не всеки може да върви по този път. За него Атанаска е надеждата, която ще върне младите български таланти на олимпийската стълбичка.

До сърцето на Пенчо Пенев от този месец заблестя и нов златен медал. От името на Асоциацията на ветераните и на Съдийската комисия на Българска федерация по лека атлетика Атанаска Ангелова му връчи златен медал по повод на 90-годишнината му и приноса, и успехите му в спорта. 

Въпреки възрастта си 91-годишният треньор продължава да бленува олимпийски отличия и не спира да предава опита си.

"Пожелавам си да мога да бъда жив поне още 10 години, защото не съм си довършил делото, което съм започнал", казва Пенчо Пенев.