Ако някой твърди, че у нас наказани за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавриуса няма, греши. Екипът на bTV се срещна с един от тях. Историята е от Северозапада. Безработен мъж от монтанско село нарушава карантината си. Осъден е на три месеца условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

В края на януари тази година 26-годишен български гражданин се прибира от Швейцария. По това време страната е в рискова зона и затова на Летище София мъжът получава от Столичната здравна инспекция предписание за 10-дневна карантина. Посоченият от него адрес е домът му в Крива бара.

Два дни след прибирането му приятели го търсят, за да закара бебе на лекар до съседния град Брусарци. В колата на мъжа се качват три жени и детето, което тогава е на няколко месеца.

„Ако не беше Вили, нямаше кой да ни помогне", разказва майката на детето.

Докато лекарите спасяват детето, мъжът отива да зареди гориво. По пътя го спира полицейски патрул и става ясно, че мъжът е нарушил карантината си.

Така срещу мъжа започва дело, което приключва с условна тримесечна присъда и 10 000 лева глоба.

Присъдата на 26-годишния безработен мъж е издадена от Районния съд в Лом. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

„Нямаше как да се обадя на полицията и здравните власти. Случаят беше спешен. Нямах книжка и карах без книжка. Сега карам курсове. Можеше да съм в затвора. Родител съм и знам какво е“, обяснява постъпката си глобеният Вили Добрев.

Мъжът споделя, че няма как да плати тази глоба, защото е кръгъл сирак, а вуйчо му е пенсионер. Вуйна му пък е болна.

Кметът на село Крива бара - Владимир Владов, казва, че дори да го вземе на работа по програма заетост, няма как да изплати тази сума.