Само на 14 км от Котел, сгушено в Стара планина, се намира малкото селце Медвен. От всички 300 къщи – представители на камчийската архитектура, 104 от тях са обявени за паметници на културата, две от тях от национално значение. Освен с тях селото е известно с живописната местност "Сини вир" и се гордее с корените на известни български родове.

Там е роден Захари Стоянов, там е роден генерал Лолов - дядото на Татяна Лолова. Там е роден и Стоян Бъчваров - създател на Варненския театър и дядо на Ути Бъчваров.

В селото и до днес по празници се чува ехтящата камбана в сцените от филмовата поредица "Записки от българските въстания".

Вдъхновен от Захари Стоянов е и 32-годишният Ивайло Иванов. От строител той става екскурзовод в музея в селото, след като в продължение на няколко години всеки ден отваря стари книги, учебници и вестници, за да научи колкото се може повече за българската история.

„Вдъхновява ме, тъй като има много неща, които не са ясни в историята, а и ясните са доста интересни и трябва по-голяма част от хората да ги научат, да ги разберат. Има нужда да се прочете повече нашата история, да се разгледат нашите герои. Да се научи какъв е бил нашия живот, преди години и сега“, казва Ивайло.

Според него малко по-малко българите губят себе си и идентичността си. Затова и трябва да знаем корените си и откъде сме тръгнали.

Ивайло казва, че никога не е бил пред дилемата дали да не напусне селцето.

A хората от селото чакат да видят отново бялата лястовица, която гнезди в Медвен преди 20 години. Стотици хора от страна се стичат тогава, за да я видят, защото според Йовковия разказ "По жицата" тя носи надежда и изцеление.