На 16 септември младата иранка Махса Амини бе убита в ареста от моралната полиция в Иран, заради неправилно носене на задължителния хиджаб, подавал се е кичур от косата ѝ.
Оттогава Иран е залят от кървави граждански протести.

В солидарност с протестите против режима в страната, български творци, активисти, млади хора и деца, засвидетелстват своята подкрепа за свобода и справедливост за иранските граждани с видео.

Случващото се в Иран пред bTV коментираха Алек Алексиев, който е сред инициаторите на видеото, Фирузе Акбари и Махди Мосадегпур - ирански граждани, живеещи в България.

„Аз съм само един от хората, които помогнаха това видео да се реализира. Диана Радославова и различни организации са част от организациите. Разбрах съвсем случайно за един от протестите, които се случват всяка събота пред пилоните на НДК. Отидох с майка си и с голямата си дъщеря и мисля, че бяхме единствените българи, които бяха тогава там. Опитах се да се срещна с някого от организаторите, за да разбера защо посланието им не достига до българи. Ние трябва да отнесем определените искания към правителството и медиите“, сподели Алек Алексиев.

Тогава той се запознава с Фирузе, а след това заедно с другите инициатори на видеото се свързват с артисти, които да се включат в него. Те откликват лесно, а Алек започва да се запознава повече с иранското общество.

Протест в Истанбул.
Снимка: Ройтерс

Песента от видеото се превръща в химн на протестите. В превод името ѝ означава „За свободата“. Авторът ѝ я създава от туитовете, които хората публикуват в мрежата.

Фирузе Акбари пристига в България преди 3 години и половина като системен администратор, а Махди Мосадегпур идва преди 18 години в търсене на по-добри условия на живот. Не се чувства добре в диктаторския режим.

„В Иран в момента искат революция и свобода за жените. В общество, в което жените са свободни, цялото общество може да бъде. Семейството ми и приятелите ми живеят в Иран. За съжаление не мога да се свържа с тях. Имаме един от най-слабите интернет връзки със сериозна ценцура“, сподели Фирузе.

„Живяла съм в Иран и три пъти съм била арестувана заради хиджаба. Представете си да се страхувате, когато видите полицай. Иранските жени не се чувстваме сигурни, когато около нас има органи на реда. Избягваме ги. Все още имам фобия. Вече няколко години живея в България, но все още мисля за хиджаба, когато видя полицай“, разказа още иранката.

„В Иран жената дори не е предмет, тя е функция - някакви изроди да се забавляват върху нея, да я използват. Тя няма право да пътува без разрешение от мъжа си, няма право да разговаря с други мъже. Често се стига до тежко насилие – мъжете имат легалното право да убиват и да изнасилват жените“, коментира Алек Алексиев.

Протест в Лондон.
Снимка: Ройтерс

В протестите в Иран в момента участват и много мъже. „Въпреки че те имат много повече свобода от жените, има такива, които много сериозно ни защитават. Те вярват, че жените трябва да имат свобода в обществото“, каза Фирузе. Според нея смелостта заразява и другите и все повече хора стават по-смели.

Тази вечер отново има мирен протест в столицата в подкрепа на свободата на хората в Иран. Той започва в 18 часа пред пилоните на НДК.

Протест в Истанбул.
Снимка: Ройтерс

По време на протестите в Иран 12 000 души са арестувани, а над 200 са убити, сред тях има и немалко деца. Те имат нужда от подкрепата на други държави, обясни Алек Алексиев.