Германия е една от страните, които са силно зависими от газа. Там за енергийна криза се заговори много преди темата да стане основна и у нас. В страната живеят над 83 милиона души, като данните от 2021 година показват, че почти 50% от домакинствата в страната се отопляват на газ, а над 31% е потреблението му в индустрията за 2020 година.

На този фон от края на юли доставките по "Северен поток 1" намаляха повторно драстично на около 20%, а въпроса остава ако тази практика продължи дали доставките няма да спрат съвсем без предупреждение. За доставки на газ Германия разчита и на трети страни като Норвегия, Нидерландия и Белгия.

На този фон дойде една облекчаваща новина в последните дни, че газохранилищата са пълни почти на 75%, а потреблението на газ в страната е по-ниско в сравнение с този период миналата година. Най-много са спестили най-сериозните потребители на газ в индустрията, според данните потреблението им е с 20% по-ниско за последните четири седмици сравнено с други години.

Експерти от Hertie School Berlin дават разяснения как това може да се случи, като дават пример със стоманодобивната и алуминиевата промишленост, които се нуждаят от много електричество. В този вид промишленост, например, организират работата си на смени и се съобразяват с цената на тока, която е различни през денонощието, имайки предвид поскъпването на тока в следствие от повишението на цените на газа.

Но не всички браншове са толкова гъвкави. Производителите на стъкло консумират много газ и не могат толкова лесно да намалят консумацията си, защото пещите им трябва да работят без прекъсване. Потреблението на компаниите с по-ниска потребност на газ и частните домакинства почти не се е променило.

Освен това към потребителите са отправени и конкретни съвети на страницата на официалния сайт на правителството как да спестяват енергия като. например, докато готвим, да слагаме капак на тенджерата,  да настроим съдомиялната на енергоспестяваща програма и други. По темата гражданите дори могат да се възползват от телефонни и онлайн консултации.

Скоро стана достъпно и изследване на учени, според което ако страната пести около 25% от потреблението на газ до началото на зимата, тя ще може да бъде изкарана не толкова проблемно.

Въпреки силната зависимост на страната към газа тук погледа е обърнат върху решенията, а не пречките и пътя към тотална независимост от "Газпром".