Германия е една от страните, която продължи отношенията си с "Газпром". Страната обаче изпада в енергийна криза и въпросите за предстоящата зима стават все по-тревожни.

Без предварителна индикация преди няколко седмици "Газпром" намали на повече от половина подаването на газ по основната газова артерия за Германия "Северен поток 1", като аргумента беше ремонтни и технически дейности. Това доведе до сериозни притеснения и въпроси като този дали газът изведнъж напълно ще спре преди страната да е готова да се откаже от него.

Tова ще доведе до сериозни сътресения в Германия. Планът за противодействие за спиране на газа предвижда реактивиране при нужда на въглищните електроцентрали, както и помощ на доставчиците, изправени пред фалит, а основните страхове за управляващи, индустрия и обикновените потребители са дали ще успее държавата да предотврати експлозия на сметките.

За потребителите от началото на месеца са факт първите домакинства с режим на топлата вода с цел пестене на енергия. Отделни  градове също започват да пестят. В Аусбург, например, осветлението на историческите сгради е спряно, а водата в откритите басейни е с градус по-ниска.

Яница Атанасова опитва да пести енергия още преди управляващите да апелират за това.

„Светлината ми у дома е почти винаги изгасена, ако няма да се ползва. Не само светлината и водата, и изобщо с електроуредите“, разказва тя.

Яница все още очаква помощта от държавата, заради високите сметки от изминалата зима.

„Не съм получила изравнителната сметка. Очаквам я в края на юли и да очаквам и помощ. Мисля, че 200 евро в моя случай за ток и газ и 100 евро, които ще бъдат прибавени към детските“, добавя тя.

Според нея до масов режим с цел пестене на енергия няма да се стигне.

„Моите наблюдения към германските граждани специално са, че те по принцип спестяват по принцип са толерантни към проблемите, по които се говори и не смятам, че ще стигне до режим на ток, топла вода“, казва още Яница.

Почти всяко второ от 43 милиона домакинства в Германия се отоплява с газ.

Развръзката е близо. В понеделник започва редовната годишна профилактика на тръбопровода "Северен поток 1". Традиционно тогава газ по него не тече, големият въпрос, от който всички тук се опасяват е, ще има ли и подаване на газ след ремонтните дейност.