В момента ситуацията е такава, че смятам, че тази конструкция с ГЕРБ ще издържи, не е защото ГЕРБ са станали добри, а защото е в техен интерес. Това каза в предаването „Тази неделя“ депутатът от „Продължаваме промяната“-„Демократична БългарияХристо Петров.

"Това което се случва показва, че за съжаление има два варианта за развитие на ситуацията, а аз не съм възхитен от нито един от двата. При единия има шанс да се случат добри неща за България, при другия е 100%, че ще се случат много лоши неща за страната", посочи Петров.

Той добави, че е поставен в ситуация, в която трябва да избира и има ограничени възможности-само две. Според него упрека към ПП-ДБ е, че не са магьосници да представят трета възможност.

"Ако няма правителство отиваме към един много особен вариант. Преди два месеца обикалях цяла България по време на предизборната кампания. Сега трябва да направя същото, да отида при същите хора. Трябва да отида при тях, и да им кажа, че пет пъти не стана, обаче е сега ще стане на шестия", добави той.

"Това трябва да стане на фона на едно царство, което имаме в лицето на президента Радев, който има собствено МВР, собствени служби, използвани да бъдат подсушвани политически партии и отделни политици. Затова този вариант не ми харесва", смята Петров.

 „Не смятам, че заедно с ГЕБР ще гасим пожара. Не искахме да правим коалиция и не подкрепихме първия мандата на ГЕРБ, заради думата „корупция“. Името на Мария Габриел се появи пред и 20 дни, досега не бе обсъждано. Чухме критики към нея, но не видяхме съмнения към нейната почтеност. Не смятаме, че Габриел може да бъде командвана от Бойко Борисов“, заяви Христо Петров.

Той обясни, че по един от текстовете, в приетия в петък Закон за съдебната власт, не са били съгласни, затова в понеделник ще пуснат конституционна жалба.

В петък с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", и "Има такъв народ" депутатите приеха на второто четене Закона за съдебната власт. С предложения в последният момент мнозинството в парламента извади Националната следствена служба (НСлС) от прокуратурата.

"Сега нямаме правителство. ГЕРБ се опитват да правят тези неща, за да ни покажат, че имат и други партньори. Това в бъдещ кабинет между нас, няма да се случи. Не вярвам на приказки, а на дела. Ако те са готови да свършат нещо ще го направят, ако не ние се махаме", заяви депутатът.

Не вярвам, че скоро ще стигне до гласуване за премахване на имунитета на Бойко Борисов. Трябва да се създаде комисия от всички партии, която да определи дали този имунитет се иска, за да събориш някого по политическа причини или наистина има престъпление“, заяви Петров.

„Ще се съобразя с изводите на комисията. Най-важно е той да каже. Нека влезе в парламента и ще видим“, добави той.

Относно пуснатите записи от Радостин Василев, Петров каза, че навсякъде в ЕС тези назначения на службите се съгласуват в партньорските държави.

"Сигурно ще прозвучи смешно точно аз да коментирам тази ситуация, но препоръчвам на всички да прочетат едно интервю на бившият зам.-директор на военното разузнаване Иван Пейков. Там той много ясно обяснява защо се прави това.

"Не пожелавам на никой да е в тази ситуация, която съм аз. Знам този избор какво прави на името ми, на бизнеса ми, на семейството ми", каза още депутатът.