Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме. Не просто да има увещания и общи разговори. Няма експертни кабинети. Това заяви държавният глава Румен Радев.

Tой е на посещение в Турция за церемонията по встъпването в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган за третия му президентски мандат.

"Да, кабинетът съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства", каза още Радев.

"Всеки има право да протестира", коментира държавният глава относно недоволството през последните дни под прозорците на "Дондуков" 2.

Номинираните за изпълнителната власт днес запазиха мълчание. Но как виждат съвместното си управление в ротационна форма от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще разберем утре, когато в предаването "120 минути" със Светослав Иванов по bTV гости ще бъдат Христо Иванов и Томислав Дончев.

Двустранните отношения между България и Турция

Турция е най-големият ни търговско-икономически партньор, извън ЕС. В днешната сложна геополитическа обстановка ролята на Турция осезаемо нараства. 

По думите му заедно с Ердоган са успели да постигнат важен напредък в двустранните отношения.

"След посещението ми в Истанбул сключихме споразумение и получаваме достъп до всички турски терминали за втечнен газ, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година, за 13 години. Ние сме единствената страна, която успя да постигне подобно споразумение. Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме", каза още той.

"В близките дни трябва да открием разширението на ГКПП "Капитан Андреево", добави президентът.

Общи проекти между България и Турция

Радев обясни, че предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово – ГКПП „Лесово“ и Одрин. Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Изграждане на пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден.

"Трябва най-сетне да разберем, че ако България иска да се развива с по-бързи темпове, трябва да подобряваме значително нашата свързаност“, каза Радев.

Според него Турция е поела сериозен ангажимент за опазване на общата ни външна граница.

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета", смята Радев. И допълни, че служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни.