За първи път в ефир актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев показа фотоалбума „100 лица на театъра“ – снимки и биография на всеки един от актьорите вътре. Те са събирани от почти всички театри в страната.

„Успяхме да направим нещо, което е гордост за екипа на Съюза на артистите“, каза Христо Мутафчиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мислим да продължим с издаването на албуми, докато стигнем до наши дни, когато включим 100-те живи легенди на българския театър и кино“, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Мутафчиев определи изминалата 2019 г. като много шарена.

„Беше една балансирана година по отношение на българския театър като цяло. Успяхме да договорим много и все по-добри условия за работа на нашите колеги в театрите. Успяхме да повишим и заплатите за последните три години с около 30-40%“, каза Мутафчиев.

„Тази наши действия „провлачиха крак“ и към общинските театри в София и те също вече ще се радват на увеличение на бюджета по отношение на заплатите“, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Работи се и по отношение на извънредния труд.

„Реално погледнато актьорите непрекъснато влизаме в извънредни часове, а някои от директорите на театрите започват да спекулират с това“, поясни Христо Мутафчиев.

Предстои раздаването на наградите "Икар". Наградата за изключителен принос в областта на театъра тази година ще получи актьорът Марин Янев. Наградата на музикалната гилдия към Съюза на артистите пък ще получи Кирил Маричков.