Миналата събота в Народния театър бяха раздадени наградите „Икар“ – със 7 месеца закъснение и за пръв път без публика. Пандемията от COVID-19 удари изключително силно театралното изкуство и в момента театрите трябва да работят с намален капацитет. По този повод в студиото на „Тази събота и неделя“ беше Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите в България.

Актьорът сподели спомените за дядо си, който е бил съвременник на Испанския грип, отнел живота на над 80 000 българи. Когато е разказвал за страшната епидемия, възрастният мъж често е казвал следното: „Уважавай врага и не изпадай в истерия“.

Снимка: bTV

Според Мутафчиев всички трябва да следваме този съвет – да спазваме правилата за безопасност, но и да не се вманиачаваме. Актьорът одобрява засилените мерки в театрите, но е на мнение, че държавата не бива да ги затваря и директорите на съответните театри трябва да имат отговорност да прекратят постановките, ако има случай на коронавирус.

Христо Мутафчиев заяви, че не е чул за нито един случай, при който някой да се е заразил с коронавирус докато е бил зрител на театрална постановка. Според него зрителите са напълно защитени, разделени през едно място и с гръб един към друг. Най-незащитени са актьорите, според него.

Той сподели, че церемонията по раздаването на наградите „Икар“ е била успех, макар и без публика. Празната зала на Народния театър ще демонстрира на зрителите, че те са най-важното за съществуването на театъра и че без публика, театърът ще изчезне.

Актьорът е оптимист и смята, че светът ще се пребори с пандемията. А важна роля за това ще има точно театърът. „Изкуството ще ни спаси“, заяви той от студиото на bTV.

Цялото интервю може да гледате на сайта LadyZone.bg: