Руският опозиционен лидер Алексей Навални. Накратко години наред беше яростен критик на Владимир Путин. През август 2020 г. бе отровен с "Новичок", но по чудо оцеля и руските власти му позволиха да се лекува в Германия. В началото на 2021 г. Навални се завърна в Русия, но бе арестуван още на летището и в момента излежава присъдата си в затвора. Документалният филм "Навални", реализиран от Си Ен Ен и Би Би Си, обаче, придават друго измерение на всяко едно изречение, което сте чували за него в новините.

Журналистът от „Белингкат“ Христо Грозев има значима роля в документалния филм „Навални“ и огромна роля в разкриването на потенциалните убийци на руския опозиционер.

„Всъщност тук трикът е, че всяко наше разследване води до контекст до разбиране до факти до структури, които ни помагат при следващи разследвани. В случая всичко всъщност започна с разследването на отравянето на Скрипал, на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. Където не само че успяхме да открием истинските личности на агентите на ГРУ, които са били в Солсбъри, които между другото от същата група няколко години по рано са били в България във връзка с опита за покушение на Емилиян Гебрев. Но също успяхме да открием и така наречения научен научния институт в Москва, който се занимава с разработката на нови абсолютно незаконно и секретно. И когато започнахме да разследваме Навални и неговото отравяне, а допуснахме, че не може да има повече от един такъв таен институт, защото не може всички учени да знаят, че Русия се занимава със забранената програма за производството на химически оръжия. Така че започнахме да следим телефонните разговори и пътуванията на учени от този институт и открихме, като разгледахме архива от техните телефонни обаждания и пътувания“, разказа Грозев в „Тази събота“.

„Като почнахме да следим къде са пътували тези хора, тези агенти през последните години и видяхме, че в продължение на 4 години, те са имали повече от 65 общи пътувания с Навални,  без той естествено да знае, че има такива спътници“, каза Грозев.

Ключов момент в документалния филм „Навални“ е моментът, в който опозиционерът повече от 40 минути разговаря с един от предполагаемите си убийци - военния химик Константин Кудрявцев, който по време на този разговор признава, че „Новичок“ е бил втрит във вътрешните шевове на бельото на Навални.

Само две обстоятелства са помогнали той да остане жив - бързото приземяване на самолета му в Омск и бързата реакция на медиците от Спешната помощ.

По време на този разговор Навални се представя за друг човек, разбира се, не за себе си, без питана на буквално на 1 ръка разстояние от самия навални и чувате всичко. Чувате всяка дума от този разговор. Как се почувствахте по време на тези 45 години? На 44% на 49 дни.

„Всъщност почти 50 минути, мисля, че преминах през цялата дъга на възможни емоции, тъй като първоначално това не беше едно обаждане. Звъняхме на още няколко от неговите кандидат-убийци, но при предишните разговори той се представяше като самия себе си и ги питаше защо се опитахте да ме убиете. Всички естествено дишаха в телефона и накрая затваряха. В този разговор това беше първия опит се представи за помощник на шефа на съвета за сигурност в Русия, един от най-страшните хора сред силовиците и първоначално смятах, че това ще е очевиден провал. Не може този химик, който 4 години го е следвал, да не знае как звучи Навални“, сподели Грозев.

„Първите 10 минути, когато всъщност изглеждаше, че той се хваща на въдицата, мислех, че това е някакъв взаимен трик. Тоест шега както за Навални, така и за този ФСБ учен. 10 минути минаха, а той продължаваше да говори. Тогава реших, че е още по-страшно, че той е дал някакъв сигнал, че в момента ни търсят къде се намираме физически. Тогава бяхме скрити в една щабквартира в Черната планина на Германия, но когато след около половин час този учен започна да разкрива дори нови за нас факти, тогава разбрах, че всъщност това е истина и че този човек се е хванал на въдицата“, разкри журналистът.

„Навални има наистина сериозна група последователи поне 20-25 милиона души редовно следят неговите филми и неговите документални разкрития, така че за тази част посланието му вече е стигнало. Тук въпросът по-скоро е дали то ще се разшири до по голяма част от обществото. Тази война, която е свършила Путин, всъщност е една рецепта голяма част от обществото да прозре, след като започне да загубва свои роднини, свои синове, свои братя да започне да търси алтернативната истина, а не тази, която им се сервира от Канал 1 всяка вечер и тук мисля, че посланието на Навални най-накрая може да бъде възприето извън този кръг от него последователи“, казва Грозев.

Според него все още не е известно каква ще бъде следващата стъпка на Путин и самият руски президент се колебае.

Вариантите са два – или ще бъде обявена мобилизация, или Путин ще представи на руското общество някаква малка победа като например сформирането на „Херсонска република“.

Грозев смята, че България няма възможност да ремонтира украинска военна техника и посланието, което сме отправили към Киев е разочароващо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!